Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Ekonomika

Rast výrobného sektora eurozóny vo februári stagnoval

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Čo sa týka najväčších ekonomík eurozóny, vývoj bol opäť odlišný.

Brusel 2. marca (TASR) - Tempo rastu výrobného sektora eurozóny zotrvalo vo februári na januárovej úrovni, ktorá predstavovala 6-mesačné maximum. Výsledok je zároveň o niečo slabší, než naznačoval rýchly odhad. Ukázali to dnes zverejnené konečné údaje agentúry Markit Economics. Informoval o tom portál RTTNews.

Konečný index nákupných manažérov Markit Economics pre výrobný sektor eurozóny dosiahol 51 bodov, čo je totožná hodnota ako za január. Rýchly odhad agentúry poukazoval na mierne zrýchlenie aktivity výrobného sektora menového bloku, keďže pôvodne uvádzala za február index na úrovni 51,1 bodu. Rast od poklesu sektora oddeľuje hranica 50 bodov.

Čo sa týka najväčších ekonomík eurozóny, vývoj bol opäť odlišný. Zatiaľ čo v prípade Nemecka index vzrástol viac, než sa čakalo, v prípade Francúzska bol výsledok oproti rýchlemu odhadu horší.

Index nákupných manažérov Markit Economics pre nemecký výrobný sektor vzrástol vo februári na 51,1 bodu z januárovej 50,9-bodovej úrovne. Rýchly odhad udával hodnotu indexu na úrovni 50,9 bodu.

Na druhej strane, index pre francúzsky výrobný sektor klesol minulý mesiac až na 47,6 bodu zo 49,2 bodu v januári. Rýchly odhad udával pokles indexu na 47,7 bodu. Ako povedal hlavný ekonóm Markit Economics Chris Williamson, práve výsledok Francúzska je najviac znepokojujúci. "Na jednej strane Francúzsko zaostáva za ďalšími štátmi a navyše je jedinou krajinou, ktorá zaznamenáva výrazné zrýchľovanie poklesu," dodal Williamson.