Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Výroba v bratislavskom Figare rastie v objeme aj produktoch

Výroba čokolády v závode Figaro v Bratislave. Foto: OMNIPUBLIC CONSULTING a.s.

Bratislavský závod ročne vyrobí viac ako 40.000 ton čokolády. Je špecifický aj priamym spracovaním kakaových bôbov.

Bratislava 22. augusta (TASR) – Na výrobu čokoládovej hmoty a čokoládového likéru, produkciu čokoládových špecialít, ako sú pralinky, tyčinky a tabuľkové čokolády, a priame spracovanie kakaových bôbov sa bude aj naďalej orientovať bratislavský výrobný závod Figaro. Jeho produkcia posledných päť rokov kontinuálne rastie v objemoch aj produktoch. Na dnešnom stretnutí s novinármi to uviedli jej zástupcovia na čele s riaditeľom fabriky Martinom Hricom.

"Fabrika je veľmi efektívna z hľadiska výroby a pritom ponúka vysoký štandard kvality produktov," uviedol riaditeľ, podľa ktorého údajov bratislavský závod ročne vyrobí viac ako 40.000 ton čokolády. Až 60 % z tohto objemu tvorí tekutá čokoláda, ktorú v cisternách dodávajú do ďalších závodov nadnárodnej spoločnosti v Rakúsku, Nemecku, Poľsku, Maďarsku. Do Bulharska posielajú kakaový likér, teda 100-% čokoládu.

Podľa prezentovaných štatistík rastú objemy produkcie fabriky od roku 2012, pričom v roku 2016 dosiahli historický rekord. V tomto roku by ho závod chcel prekonať zvýšením výroby o 6,9 %, najmä produkciou nových výrobkov významných svetových značiek.

Bratislavský závod je špecifický aj priamym spracovaním kakaových bôbov. "Závodov na spracovanie kakaových bôbov, v ktorých prebieha výrobný proces od začiatku do konca, je v Európe veľmi málo, zvyčajne sa kakaový likér, teda 100-% čokoláda nakupuje, u nás si ju spracúvame priamo z bôbov, ktoré dovezieme z Pobrežia Slonoviny alebo Ghany," poznamenal riaditeľ fabriky.

Budúcnosťou fabriky sú podľa neho čokoládové špeciality - miniatúry v rôznych baleniach. "Dnes sa tieto produkty vyrábajú v bratislavskej fabrike a balíme ich v zahraničí, v budúcnosti to chceme sfinalizovať tu," dodal Hric.

Čokoládová fabrika v Bratislave vznikla už v roku 1896 ako pobočka nemeckej značky Stollwerck. Po roku 1948 bola zoštátnená, od roku 1958 zlúčená s fabrikami Figaro v Trnave a Piešťanoch a premenovaná na Figaro. Po privatizácii v 90. rokoch vznikla akciová spoločnosť, v ktorej získala 67 % firma Jacobs Suchard. Tá sa v roku 1993 spojila s Kraft General Foods Europe. Z nej v roku 2012 vznikla spoločnosť Mondelez International, ktorej súčasťou je Mondelez Slovakia. Patrí do nej aj Figaro, ktoré 90 % produkcie, najmä čokoládovú hmotu a likér, exportuje na zahraničné trhy. Okrem iného vyrába aj čokolády a čokoládové produkty značiek Milka, Cadbury, Suchard či Figaro.