Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Ekonomika

Výrobca BlackBerry zaznamenal v 1. kvartáli stratu, prepustí 30 % ľudí

tablet BlackBerry Foto: TASR/AP

BlackBerry stráca pozíciu na trhu, odkiaľ ho vytláčajú konkurenčné smartfóny z produkcie Apple a Samsung.

Toronto 29. júna (TASR) - Kanadský výrobca mobilných telefónov BlackBerry, firma Research in Motion Ltd (RIM), prepustí 30 %, presnejšie 5000 z celkového počtu 16.500 zamestnancov, aby znížila svoje náklady. Dôvodom je prudký pokles zisku, väčší ako sa očakávalo.

Podľa najnovších údajov v 1. štvrťroku nového obchodného roka, ktorý sa skončil 2. júna, vykázal RIM stratu 518 miliónov USD (417,14 milióna eur), alebo 99 centov na akciu. Na porovnanie, v rovnakom období 2011 mala spoločnosť zisk 695 miliónov USD, alebo 1,33 USD na akciu.

Tržby RIM sa za tri mesiace do 2. júna prepadli medziročne o 43 % na 2,8 miliardy USD. Analytici pritom odhadovali, že RIM bude mať obrat v priemere 3,1 miliardy USD.

Koncern v sledovanom období predal 7,8 milióna inteligentných telefónov BlackBerry, čo je o 41 % menej ako v 1. kvartáli minulého obchodného roka.

BlackBerry stráca pozíciu na trhu, odkiaľ ho vytláčajú konkurenčné smartfóny z produkcie Apple a Samsung. RIM si veľa sľuboval od nového operačného systému BB10.

Novú generáciu mobilných telefónov s týmto operačným systémom a vylepšeným displejom chcel RIM pôvodne uviesť na trhu už túto jeseň, ale nakoniec sa rozhodol odložil to na budúci rok.