Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Výrobca londýnskych poschodových autobusov je nesolventný

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Ako informuje spravodajský portál BBC, vo firme, ktorá bola posledným čisto britským výrobcom autobusov, zostane zachovaných len 50 pracovných miest.

Londýn/Ballymena 26. septembra (TASR) - Wrightbus, výrobca známych londýnskych poschodových autobusov, je nesolventný. Vo štvrtok to oznámila spoločnosť Deloitte, ktorá je správcom konkurznej podstaty. Podľa agentúry DPA a britských médií bankrot výrobcu ohrozí vyše 1200 pracovných miest.

Ako informuje spravodajský portál BBC, vo firme, ktorá bola posledným čisto britským výrobcom autobusov, zostane zachovaných len 50 pracovných miest.

Wrightbus mal finančné problémy a snažil sa získať investície alebo nového vlastníka. Firma rokovala s dvomi potenciálnymi kupcami, minulý týždeň sa však rozhovory skončili neúspechom. Spoločnosť Deloitte, ktorá je správcom výrobcu autobusov, uviedla, že absencia kupcov vytvorila nadbytočnosť pracovných miest.

Rodina Wrightovcov, ktorá svoju firmu založila v roku 1946, uviedla, že "globálne zmeny od dieselov k elektrike v autobusovej technológii spôsobili výrazný pokles v dopyte po autobusoch vo Veľkej Británii". Rodina podľa svojho tlačového vyhlásenia presunula výrobu z továrne v Malajzii do britskej Ballymeny, aby zabezpečila lokálne pracovné miesta. "Tieto faktory vyústili do podstatných strát pre Wrightbus, ktoré naša rodina pokrývala vyše roka," cituje zo správy BBC. Vo vyhlásení však zároveň Wrightovci priznali, že "už bolo skrátka nemožné zachovávať takúto úroveň podpory".

Zástupcovia odborov okamžite vyzvali britskú vládu k intervencii. Na stretnutí s premiérom Borisom Johnsonom uviedli, že vláda musí "stáť za britským priemyslom" a intervenovať v prospech ochrany pracovných miest.