Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Ekonomika

Výrobca vozidiel Iveco spolupracuje s BASF pri recyklácii batérií

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Dohoda, ku ktorej neboli poskytnuté žiadne finančné podrobnosti, je súčasťou stratégie Iveco s cieľom zvýšiť životnosť batérií a znížiť ich celkový vplyv na životné prostredie.

Miláno 23. januára (TASR) - Taliansky výrobca nákladných vozidiel a autobusov Iveco Group sa spojil s nemeckou chemickou skupinou BASF pri recyklácii lítium-iónových batérií svojich elektrických vozidiel (BEV). Oznámili to v utorok obe spoločnosti. TASR o tom informuje na základe správy Reuters.

Dohoda, ku ktorej neboli poskytnuté žiadne finančné podrobnosti, je súčasťou stratégie Iveco s cieľom zvýšiť životnosť batérií a znížiť ich celkový vplyv na životné prostredie, uviedli obe spoločnosti vo vyhlásení.

Je tiež v súlade s tzv. politikou rozšírenej zodpovednosti, ktorá rozširuje zodpovednosť výrobcov na celý životný cyklus ich produktov vrátane konca životnosti.

Nemecká spoločnosť BASF, jeden z hlavných dodávateľov chemikálií pre automobilové batérie, nedávno otvorila centrum na výrobu batériového materiálu a recykláciu batérií v nemeckom Schwarzheide.

Na základe dohody s Iveco tam BASF zabezpečí celý proces recyklácie lítium-iónových batérií používaných v dodávkach, autobusoch a elektrických nákladných autách Iveco vrátane ich zberu, prepravy a recyklácie v európskych krajinách.

BASF mechanicky spracuje batérie na "čiernu hmotu", z ktorej možno extrahovať a opätovne použiť suroviny ako nikel, kobalt a lítium. Potom bude dodávať recyklované kovy európskemu priemyslu batérií.

"Široká sieť zberu batérií a možnosti recyklácie v Európe nám pomôžu uzavrieť kruh - od skončenia životnosti batérií k novým, uviedla vo vyhlásení vedúca dodávateľského reťazca Iveco Angela Quová.