Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Výrobca Nurofenu stiahne v Austrálii časť výrobkov,zavádzal zákazníkov

Ilustračné foto Foto: TASR

Súd nariadil, aby dotknuté výrobky firma do troch mesiacov stiahla z pultov obchodov.

Sydney 14. decembra (TASR) - Britská spoločnosť Reckitt Benckiser, výrobca liekov proti bolesti Nurofen, bude musieť stiahnuť časť svojich produktov z austrálskych obchodov po tom, ako tamojší súd oznámil, že spoločnosť zavádzala spotrebiteľov. Informovali o tom agentúra DPA a server BBC.

Súd vyniesol verdikt po tom, ako Austrálska komisia pre hospodársku súťaž a ochranu spotrebiteľov (ACCC) podala na firmu žalobu, že v prípade štyroch produktov proti špecifickým bolestiam, napríklad chrbta, menštruačným bolestiam či na migrénu, uvádzala nepravdivé informácie. Ako sa ukázalo, všetky štyri výrobky určené na zmierňovanie špecifických bolestí obsahujú rovnaké množstvo účinnej látky, takže nemajú výraznejší účinok než iné výrobky Nurofen. Ale na druhej strane je cena týchto produktov takmer dvakrát vyššia než pri štandardných tabletách Nurofen.

Súd nariadil, aby dotknuté výrobky Nurofen Back Pain, Nurofen Period Pain, Nurofen Migraine Pain a Nurofen Tension Headache firma do troch mesiacov stiahla z pultov obchodov. Spoločnosť okrem toho musí zaplatiť súdne trovy a v tlači a na svojej internetovej stránke zverejniť informácie uvádzajúce veci na pravú mieru. Okrem toho ju čaká pokuta, ktorej výšku zverejní súd neskôr.