Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

Výrobca obuvi ECCO Slovakia prepustí 260 zamestnancov

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavol Remiaš

"Je to veľmi neľahká situácia pre ľudí, ktorí prichádzajú o prácu a v mnohých prípadoch jediný zdroj obživy," uviedol pre TASR tamojší odborový predák.

Martin 19. januára (TASR) – Akciová spoločnosť ECCO Slovakia so sídlom v Martine rozviaže v rámci ohláseného hromadného prepúšťania pracovný pomer s 260 z celkového počtu 1085 zamestnancov. Zníženie výrobných kapacít obuvníckeho koncernu súvisí s nepriaznivou situáciou na ruskom trhu.

Výpovedné lehoty prepusteným pracovníkom prevažne v robotníckych, ale aj podporných administratívnych profesiách by mali uplynúť najneskôr do konca mája. Vedenie výrobného podniku zároveň ubezpečilo, že v prípade zlepšenia situácie určite opätovne rozšíri svoje nevyhnutne znížené výrobné kapacity.

"Je to veľmi neľahká situácia pre ľudí, ktorí prichádzajú o prácu a v mnohých prípadoch jediný zdroj obživy. Usilujeme sa o zmiernenie dopadov tohto rozhodnutia, preto sme sa ihneď pustili do rokovania s vedením a spoločného hľadania možných kompromisov," uviedol pre TASR tamojší odborový predák Pavol Húšťava.

Výsledkom posledného kolektívneho vyjednávania je podľa neho to, že prepustení zamestnanci dostanú v duchu platnej kolektívnej zmluvy odstupné nad rámec Zákonníka práce. "Pred prepúšťaním, ktorému nečelíme prvý raz, sa budeme snažiť ochrániť tých ľudí, ktorí sa ťažko uplatňujú na trhu práce," dodal Húšťava.