Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Výrobcovia energie demonštratívne doručovali doklady do podateľne ZSE

Ilustračné foto Foto: TASR

Riaditeľka Slovenskej asociácie fotovoltického priemyslu Veronika Galeková upozornila, že v minulom roku sa asi 1200 výrobcom záhadne stratili doklady, ktoré distribučným spoločnostiam posielali

Bratislava 5. augusta (TASR) - Výrobcovia energie z obnoviteľných zdrojov dnes demonštratívne odovzdávali v podateľni Západoslovenskej energetiky (ZSE) v Bratislave doklady, ktoré musia do 15. augusta doručiť prevádzkovateľovi distribučnej sústavy a zároveň aj Úradu pre reguláciu sieťových odvetví. V opačnom prípade stratia nárok na podporu. Rozhodli sa tak postupovať potom, čo v minulom roku o podporu prišli. ZSE podľa hovorkyne Michaely Dobošovej preverila, či si v tom čase výrobcovia splnili všetky zákonné povinnosti.

"Výrobcovia elektriny s právom na podporu majú tak ako v minulom roku aj teraz, okrem iných povinností, aj zákonom uloženú povinnosť oznámiť uplatnenie podpory do 15. augusta 2015. Zároveň mali povinnosť doplatok, ktorý im bol vyplatený v rozpore s podmienkami ustanovenými zákonom, vrátiť do 15. apríla 2015," pripomenula Dobošová. Ako ďalej zdôvodnila, prevádzkovateľ distribučnej sústavy potrebuje informácie od výrobcov elektriny z dôvodu, že elektrina, ktorú výrobcovia nespotrebujú, sa využíva na krytie strát v distribučnej sústave a prevádzkovateľ distribučnej sústavy musí zabezpečiť stabilitu a bezpečnosť distribúcie elektriny.

"ZSE v súlade so zákonom preverí, či si výrobcovia elektriny s právom na podporu splnili všetky zákonné povinnosti, ktoré majú voči prevádzkovateľovi distribučnej sústavy, ako aj voči ÚRSO. Tí z nich, ktorí si v roku 2015 splnia všetky povinnosti voči distribučnej spoločnosti a ÚRSO, budú mať v roku 2016 nárok na podporu. Rovnako tí výrobcovia s právom na podporu, ktorí preukázali splnenie si povinností v roku 2014, mali nárok na podporu v roku 2015," konštatovala hovorkyňa ZSE.

Mnohým výrobcom energií z obnoviteľných zdrojov podľa predsedu správnej rady Občianskeho združenia Energia budúcnosti Ladislava Slebodníka distribučné spoločnosti na Slovensku neumožnili, aby vôbec preukázali, že si tieto zákonné povinnosti splnili.

"Nemohli obhájiť, že oznámenie o predpokladanej výrobe a požiadavke na doplatok za vyrobenú energiu distribučným spoločnostiam doručili. Takto sme stratili nárok na doplatok. Dnes sme zorganizovali akciu, aby každý, kto môže a má o to záujem a podal tieto doklady už prostredníctvom pošty alebo mailom, mal možnosť ich ešte odovzdať do podateľne, aby nikto nemohol spochybniť, že sme si povinnosť splnili," povedal Slebodník TASR.

Riaditeľka Slovenskej asociácie fotovoltického priemyslu (SAPI) Veronika Galeková upozornila, že v minulom roku sa asi 1200 výrobcom "záhadne stratili" doklady, ktoré distribučným spoločnostiam posielali, či už doporučene alebo osobne do podateľne. "Výrobcovia majú buď doklad z podateľne, podací lístok, alebo ich priložili k faktúre. Takto prišli o celoročnú podporu," povedala TASR riaditeľka SAPI. Ako dodala, výška podpory sa vyčísliť nedá, keďže závisí od výkonu danej elektrárne. Postihnutí sú podľa Galekovej nielen väčší výrobcovia, ale aj majitelia rodinných domov, ktorí majú inštalované fotovoltické panely na strechách prevažne pre vlastnú potrebu.