Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Výrobcovia energie z obnoviteľných zdrojov odovzdajú dokumenty

Ilustračné foto Foto: TASR/Roman Hanc

Odobratie podpory ohrozuje okolo 1200 firiem s 3500 zamestnancami, no vo všeobecnosti likviduje celé odvetvie obnoviteľných zdrojov energie.

Bratislava 31. júla (TASR) - Výrobcovia energie z obnoviteľných zdrojov plánujú v stredu (5.8.) hromadne obliehať sídla troch regionálnych distribučných spoločností ZSE, SSE a VSD. Nepôjde o protest, ale o hromadné podanie oznámenia o podpore a pláne výroby na rok 2016.

"K takejto forme sa rozhodli siahnuť po veľmi zlej skúsenosti z minulého roka. Vtedy im distribučné spoločnosti odobrali právo na podporu vo forme zvýhodnenej výkupnej ceny za vyrobenú elektrickú energiu pod zámienkou, že si nesplnili administratívnu povinnosť a neodovzdali plán výroby do predpísaného termínu, teda do 15. augusta. Výrobcovia si pritom minulý rok túto povinnosť splnili. O to viac nás nemilo prekvapilo, keď to distribučné spoločnosti odmietli uznať napriek tomu, že výrobcovia mohli svoju pravdu ľahko dokázať, mali podacie lístky, prípadne dokumenty opečiatkované z podateľne," povedal zastupujúci riaditeľ Slovenskej asociácie fotovoltického priemyslu a obnoviteľných zdrojov energie (SAPI) Pavel Šimon. Avšak vtedy podľa neho dôkazy a argumenty nemali komu a kde predložiť a o tomto probléme neprebehlo žiadne správne a ani iné konanie. "Jednoducho im neboli vyplatené peniaze, čo znamená úplne svojvoľný postup a podľa nás aj protiprávny zo strany distribučných spoločností," zdôraznil Šimon.

"Aby sme však predišli nedorozumeniam a hlavne, aby nemohol nikto poprieť, že si výrobcovia splnili svoju povinnosť, chceme dokumenty odovzdať v predstihu, teda 5. augusta hromadne, verejne a demonštratívne. Výrobcovia elektriny zo slnka, z bioplynu a malých vodných zdrojov budú na podateľniach odovzdávať oznámenia. Nejde o protest, len o gesto, ktoré sa nebude dať prehliadnuť a poprieť," vysvetlil Šimon.

Odobratie podpory ohrozuje okolo 1200 firiem s 3500 zamestnancami, no vo všeobecnosti likviduje celé odvetvie obnoviteľných zdrojov energie. SAPI sa v tejto veci obrátila aj na Ústavný súd so žiadosťou o predbežné opatrenie. Spor sa už ocitol na súdoch a problém sa pokúsili riešiť aj opoziční poslanci novelou zákona, ktorá však v parlamente neuspela. Na jeseň by návrh mali predložiť znovu. SAPI sa bude usilovať o to, aby diskusia o energetickej koncepcii Slovenska sa stala významnou témou pred blížiacimi sa parlamentnými voľbami.