Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Ekonomika

Výrobcovia v USA zvýšili ceny z dôvodu ciel

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Firmy vyjadrili obavy z obchodnej vojny administratívy prezidenta Donalda Trumpa s Čínou a zo sporov s ďalšími veľkými obchodnými partnermi.

Washington 24. októbra (TASR) - Americkí výrobcovia zvýšili ceny z dôvodu ciel, avšak inflácia zostáva mierna vo väčšine oblastí ekonomiky, uviedla americká centrálna banka (Fed) vo svojej Béžovej knihe.

Béžová kniha je neoficiálnym hodnotením stavu ekonomiky USA, ktorú Fed vydáva osemkrát do roka. Centrálna banka pri jej zostavovaní vychádza z informácií od svojich 12 regionálnych bánk.

Fed tiež v správe, ktorá zachytáva obdobie od septembra do polovice októbra, uviedol, že ekonomika pokračuje v raste a že firmy z mnohých odvetví hlásia nedostatok pracovníkov. Firmy podľa správy vyjadrili obavy z obchodnej vojny administratívy prezidenta Donalda Trumpa s Čínou a zo sporov s ďalšími veľkými obchodnými partnermi.

"Výrobcovia uviedli, že zvýšili ceny hotových tovarov z nevyhnutnosti," píše sa v správe Fedu. Dôvodom zdraženia boli vyššie ceny materiálov, ako je oceľ, čo výrobcovia "pripísali clám".

Fed však signalizoval, že inflačné tlaky nie sú vysoké. Ceny síce pokračujú v raste, ale len miernym tempom.

Fed tento rok zvýšil úrokové sadzby už trikrát a v decembri sa očakáva ešte jedno sprísnenie menovej politiky. Týmto spôsobom sa snaží zabrániť výraznému zrýchleniu inflácie.