Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Výrobný sektor v USA klesol v novembri prvýkrát za tri roky

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Výsledok ekonómov prekvapil, keďže počítali s rastom indexu na 50,5 bodu.

Washington 1. decembra (TASR) - Aktivita amerického výrobného sektora zaznamenala v novembri 2015 nečakaný pokles na vyše 6-ročné minimum, pričom to bolo prvé zníženie za ostatné tri roky. Uviedol to v dnešnej správe Inštitút pre riadenie zásob (ISM). Informovali o tom agentúra AP a portál RTTNews.

ISM uviedol, že jeho index nákupných manažérov pre americký výrobný sektor klesol v novembri na 48,6 bodu z 50,1 bodu v októbri. To znamená pokles aktivity v sektore, nakoľko rast od poklesu oddeľuje hranica 50 bodov.

Výsledok ekonómov prekvapil, keďže počítali s rastom indexu na 50,5 bodu. Ide o prvý pokles sektora za posledné tri roky. Naposledy bol index pod 50-bodovou hranicou v novembri 2012, keď dosiahol 48,9 bodu. Čo sa týka samotnej hodnoty indexu, je najnižšia od júna 2009.

Ako uviedol Bradley J. Holcomb z ISM, až 10 z 18 odvetví v rámci výrobného sektora zaznamenalo v novembri pokles. Dôvodom boli slabšie nové objednávky a produkcia, pod ktoré sa podpísali nižšie ceny ropy, silnejší kurz dolára a oslabovanie svetovej ekonomiky. Čiastkový index nových objednávok klesol v novembri na 48,9 bodu z 52,9 bodu v októbri a podindex produkcie sa znížil z 52,9 bodu na 49,2 bodu.