Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Výsadba viniča sa má od roku 2016 realizovať na povoľovacom princípe

Ilustračné foto Foto: TASR/Henrich Mišovič

Vysádzať vinič bolo doteraz možné iba na základe poskytnutia výsadbových práv z rezervy výsadbových práv.

Bratislava 21. augusta (TASR) - Výsadba viniča sa má od budúceho roku realizovať na povoľovacom princípe. Vyplýva to z návrhu novely zákona o vinohradníctve a vinárstve z dielne Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR, ktorou by sa v najbližšom období mala zaoberať vláda SR.

"Cieľom predloženia návrhu zákona je implementácia nových pravidiel režimu výsadby viniča formou poskytovania povolení. Tieto pravidlá boli ustanovené euronariadením zo 17. decembra 2013, ktorým sa vytvára spoločná organizácia trhov s poľnohospodárskymi výrobkami," zdôvodnil agrorezort.

Doteraz sa uplatňoval zákaz novej výsadby, ktorý končí 31. decembra 2015. Vysádzať vinič bolo možné iba na základe poskytnutia výsadbových práv z rezervy výsadbových práv, práv na opätovnú výsadbu a práv na novú výsadbu, ktorá sa uplatňovala iba v prípade sceľovania pozemkov, výsadby podpníkových vinohradov na pokusné účely a podobne.

Návrh zákona podľa MPRV predstavuje právnu úpravu na vykonanie nových pravidiel režimu výsadby viniča, v rámci ktorej sa ustanovuje prechod ešte existujúcich práv na opätovnú výsadbu na povolenia, a nové pravidlá, ktoré sa týkajú povolení na výsadbu na základe vyklčovania a poskytovanie povolení na novú výsadbu na ploche, ktorá sa rovná 1 % celkovej plochy vysadenej viničom v Slovenskej republike. "Nový režim výsadby viniča je platný od 1. januára 2016," zdôraznilo agroministerstvo.

Novelou zákona sa taktiež ustanovujú konkrétne kompetencie pre MPRV a Ústredný kontrolný a skúšobný ústav poľnohospodársky, ktorý je správcom vinohradníckeho registra, ako aj povinnosti žiadateľov a termíny podávania žiadostí a termíny platnosti jednotlivých výsadbových práv.