Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Ekonomika

Vyše tretina inzerovaných príležitostí je vhodná pre absolventov

Ilustračné foto Foto: TASR/Jozef Ďurník

Zamestnávatelia na Slovensku ponúkajú najviac možností absolventom najmä na pozíciách farmaceut, programátor či konštruktér, vymenúva spoločnosť.

Bratislava 12. septembra (TASR) - Letné mesiace boli v minulosti typické tým, že zamestnávatelia počas nich uverejňovali nižší počet pracovných ponúk. Posledné dva roky však boli iné. Situácia, ktorá nastala v lete, kedy mali uchádzači o prácu na výber širokú ponuku pracovných možností, pokračuje aj v septembri. Vyplýva to z údajov pracovného portálu Profesia.sk. Tieto možnosti sa týkajú aj absolventov.

Skúsenosti z trhu práce potvrdzujú, že nie každý absolvent si hľadá prácu ihneď po ukončení štúdia, priblížila PR manažérka portálu Nikola Richterová. Pracovný trh je však aj teraz otvorený ľuďom, ktorí nemajú veľa skúseností. "Aktuálne čísla ukazujú, že vyše tretina pracovných príležitostí je vhodná pre absolventov," vyčíslila Richterová.

Najväčšia časť ponúk práce, ktoré sú vhodné pre uchádzačov s vysokoškolským vzdelaním a zároveň nepožadujú prax, je v oblasti informačných technológií, ekonomiky, financií, účtovníctva či vo farmaceutickom priemysle. Zamestnávatelia na Slovensku ponúkajú najviac možností týmto absolventom najmä na pozíciách farmaceut, programátor či konštruktér, vymenúva spoločnosť.

Uchádzači, ktorí si hľadajú prácu v septembri a nedávno dokončili maturitu, zase nájdu najviac možností v oblastiach administratíva, obchod, ekonomika, financie, účtovníctvo, bankovníctvo. Spomedzi ponúk pre absolventov s maturitou majú uchádzači najviac pracovných príležitostí na miestach administratívnych pracovníkov, odborných predajcov či predavačov.

Ponuky práce, ktoré nevyžadujú predošlé skúsenosti, však ponúkajú v priemere nižší plat, upozornila firma. Inzeráty s požiadavkou na maturitu a na predošlé skúsenosti ponúkajú v priemere základnú mzdu 1397 eur v hrubom. Ak sú tieto inzeráty vhodné pre absolventov, predstavuje priemerný plat 1109 eur.

V prípade ponúk, ktoré požadujú vysokoškolské vzdelanie, je pri inzerátoch s požiadavkou predošlých skúseností priemerná mzda 1949 eur. Ak ide o ponuku vhodnú pre absolventov, predstavuje ponúkaný základ 1406 eur, uzavrel pracovný portál.