Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 21. máj 2024Meniny má Zina
< sekcia Ekonomika

Enviromentalisti požadujú zvýšenie poistenia jadrových elektrární

Jaslovské Bohunice (ilustračná foto) Foto: TASR/Pavol Ivan

V prípade havárie by sa finančné prostriedky z navýšeného poistenia použili na odškodnenie obyvateľov v ohrozených zónach.

Bratislava 16. novembra (TASR) - Environmentalisti žiadajú zvýšiť výšku poistenia jadrových elektrární v prípade havárie, čo by podľa nich malo zaručiť vyššiu ochranu najmä obyvateľov v ohrozených zónach. Organizácia Greenpeace poukázala, že slovenská legislatíva nerieši, kto by zaplatil prípadné škody za jadrovú haváriu presahujúce sumu povinného poistenia prevádzkovateľa reaktorov, ktorá je v súčasnosti nastavená na 75 miliónov eur. Upozornili, že to by nestačilo na prípadné pokrytie škôd.

Environmentalisti preto volajú po novom zákone, ktorý by túto problematiku riešil komplexne, a limit zodpovednosti za škody buď úplne zrušil, alebo výrazne zvýšil. Tento zákon by mal tiež podľa nich stanoviť, kto zaplatí zvyšné škody, mimo poistenia prevádzkovateľa, a podľa akého kľúča budú v prípade havárie financie na odškodnenie prerozdeľované.

"Nikto si, samozrejme, neželá, aby sa stala ťažká jadrová havária, akú sme videli v Černobyle či Fukušime. Nemôžeme však ignorovať toto riziko a hlavne situáciu, v akej by sa následne dotknutí občania ocitli. Prevádzkovateľ reaktorov je však krytý nezmyselným limitom zodpovednosti za škody, ktoré by mohol spôsobiť," uviedla energetická kampanierka Greenpeace Slovensko Andrea Zlatňanská. Pýta sa, kto by zaplatil zvyšok škôd, alebo či sa vôbec s odškodnením obyvateľov ráta.

Poukázala, že v prípade vážnej jadrovej nehody spojenej s únikom rádioaktívnych látok možno predpokladať vážne ohrozenie ľudského zdravia a majetku. Týkať sa to má najmä ľudí, ktorí žijú v oficiálnych oblastiach ohrozenia jadrovým zariadením. Tie sú stanovené do 21 kilometrov okolo jadrovej elektrárne Jaslovské Bohunice a 20 km okolo elektrárne v Mochovciach. Žije tam viac ako 400.000 obyvateľov, pripomenula Zlatňanská.