Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Výsledky horúcej hydroskúšky v EMO3 očakáva ÚJD do konca apríla

Snímka chladiarenských veží 1. a 2. bloku jadrovej elektrárne po ukončení studenej hydroskúšky 3. bloku jadrovej elektrárne Mochovce 23. augusta 2018. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

Podľa Galeka v EMO stále pokračuje tzv. horúca hydroskúška, ktorá mala trvať dva mesiace, ale už trvá štyri mesiace a stále nie je ukončená.

Mochovce 9. apríla (TASR) – Výsledky horúcej hydroskúšky na treťom bloku jadrovej elektrárne Mochovce (EMO3) očakáva Úrad jadrového dozoru SR do konca apríla. „V tejto chvíli Slovenské elektrárne ukončujú horúcu hydroskúšku, musia vyhodnotiť všetky vykonané testy a preukázať, do akej miery splnili kritériá úspešnosti,“ povedala predsedníčka Úradu jadrového dozoru (ÚJD) SR Marta Žiaková.

Podľa jej slov trvala horúca hydroskúška o niečo dlhšie oproti pôvodnému plánu, zdržanie spôsobili dve prerušenia. „V prvom prípade falošne zapracoval inštalovaný stabilný hasiaci systém. Prerušenie prác trvalo tri týždne, pretože tlakové fľaše naplnené hasiacim plynom museli byť dopravené do Talianska, odkiaľ je dodávateľ tohto zariadenia, a následne ich bolo treba doviezť späť. V druhom prípade prerušil práce náš úrad, pretože sme v niektorých koridoroch našli materiály, ktoré tam byť nemali. Kým sa to upratalo, musela sa na tri dni prerušiť horúca hydroskúška,“ uviedla Žiaková. Potvrdila, že horúca hydroskúška a jej priebeh nemôže byť dôvodom, prečo by malo prísť k zásadnému predĺženiu termínu výstavby a prípravy zariadenia na uvádzanie do prevádzky.

Predstavitelia SaS Richard Sulík (predseda SaS) a poslanci Národnej rady (NR) SR Jana Kiššová a Karol Galek v pondelok 8. apríla na brífingu oznámili, že pre hroziace ďalšie meškanie dostavby jadrovej elektrárne Mochovce, ako aj ďalšie navýšenie rozpočtu, chce SaS podať trestné oznámenie a zvolať mimoriadny parlamentný výbor.

Podľa Kiššovej sa k poslancom dostávajú informácie z oficiálnych a aj neoficiálnych zdrojov o tom, že Mochovce tak skoro nebudú dostavané a vonkoncom nie za sumu, ktorá mala byť už konečná. "Na dostavbu má byť vraj potrebných ďalších minimálne 200 miliónov eur," povedala Kiššová s tým, že naposledy boli poslanci NR SR vedením spoločnosti Slovenské elektrárne (SE) informovaní, že z rozpočtu 5,4 miliardy eur, ktorý majú SE k dispozícii, postavia bez problémov nielen tretí, ale dokonca aj štvrtý blok EMO. Podľa naposledy avizovaných informácií mal byť tretí blok EMO spustený v 2. štvrťroku 2019.

Podľa Galeka v EMO stále pokračuje tzv. horúca hydroskúška, ktorá mala trvať dva mesiace, ale už trvá štyri mesiace a stále nie je ukončená. Po jej skončení má podľa neho dôjsť k tzv. revízii a k odstráneniu zistených porúch. Následne má ÚJD SR 60 dní na to, aby vydal povolenia na zavedenie paliva. "Z tohto dôvodu môžeme pokojne povedať, že elektráreň Mochovce skôr ako za 4 mesiace nezačne vyrábať elektrinu, aj keby sa dnes ukončila horúca hydroskúška a všetko išlo dobre ako hodinky. Skôr ako vo 4. kvartáli 2019 sa prvého zavedenia (jadrového) paliva nedočkáme," podčiarkol Galek. Ďalším problémom pri dostavbe EMO je podľa neho financovanie ďalšieho navýšenia dostavby, keďže SE majú celý majetok založený v prospech veriteľov.