Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Ekonomika

Útvar: Štátne organizácie treba sledovať merateľnými ukazovateľmi

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Nové organizácie často vznikajú bez dostatočného odôvodnenia, hoci ich úlohy vedia pokryť tie existujúce alebo súkromný sektor.

Bratislava 24. októbra (TASR) - Pre štátne orgány a verejnosť je ťažké objektívne hodnotiť činnosť a zmysel štátnych organizácií, ak nemusia zverejňovať svoje ciele a očakávané výsledky. Nové organizácie pritom často vznikajú bez dostatočného odôvodnenia, hoci ich úlohy vedia pokryť tie existujúce alebo súkromný sektor. Upozornil na to Útvar hodnoty za peniaze (ÚHP) ministerstva financií.

Tejto neefektivite sa podľa útvaru dá predísť. "V zahraničí sa hodnotí činnosť organizácií verejnej správy cez merateľné ukazovatele (KPI) už roky. Počet krajín, ktoré tak robia, postupne stúpa," zdôraznil ÚHP s tým, že táto téma je súčasťou jeho pripravovanej analýzy príspevkových a rozpočtových organizácií na Slovensku.

V Spojenom kráľovstve alebo USA veľká časť organizácií prechádza pravidelným hodnotením svojej činnosti, priblížil útvar. Napríklad v americkom Texase je to každých 9 až 12 rokov. Závery týchto hodnotení upozorňujú včas na potrebu ich rušenia alebo reštrukturalizácie. Vedú tak k efektívnejšiemu narábaniu so štátnymi prostriedkami.

"Niektoré krajiny, napríklad Dánsko alebo Švédsko, odmeňujú zamestnancov štátnych organizácií aj bonusmi, ktoré sa odvíjajú od plnenia cieľov, čím motivujú k lepšiemu výkonu práce," konštatoval ÚHP.

Pripomenul, že štátne organizácie zabezpečujú rôzne funkcie. Venujú sa tvorbe politík, výberu poplatkov, platbe transferov, reguláciám alebo poskytovaniu tovarov a služieb. Sú pritom napojené na štátny rozpočet. "V prípade, že dochádza k duplicitnej činnosti, ide aj o plytvanie zdrojmi, keďže tieto inštitúcie majú vlastných zamestnancov, vlastnú administratívu aj vlastné budovy," zdôraznil ÚHP.