Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

Vysoká zamestnanosť zastiera dlhodobé negatívne dôsledky brexitu

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Britská ekonomika teraz profituje z prudkého poklesu libry spôsobeného hlasovaním za brexit. To zlacnelo tovary a služby z Británie na zahraničných trhoch.

Londýn 30. októbra (TASR) - Vysoká zamestnanosť v Británii aktuálne zastiera dlhodobé negatívne dôsledky hlasovania krajiny za vystúpenie z Európskej únie (EÚ), tvrdí britský expert na trh práce Richard Jackman. Informovala o tom agentúra DPA.

Podľa Jackmana, ktorý je profesorom na London School of Economics, britská ekonomika teraz profituje z prudkého poklesu libry spôsobeného hlasovaním za brexit. To zlacnelo tovary a služby z Británie na zahraničných trhoch. Negatívne vplyvy brexitu sa preto začnú ukazovať oneskorene, uviedol Jackman pre agentúru DPA.

Miera zamestnanosti v Británii od referenda, ktoré sa konalo 23. júna a v ktorom Briti hlasovali za brexit, rástla a dostala sa na rekordných 74,5 %. Prívrženci brexitu preto tvrdia, že obavy jeho odporov týkajúce sa ekonomických dôsledkov vystúpenia z EÚ boli neopodstatnené.

Jackman naopak varuje, že trh práce reaguje na zmeny len veľmi pomaly. Navyše zatiaľ neexistuje tlak na firmy, keďže Británia zatiaľ z únie nevystúpila. Po brexite sa to však zmení.

Británia chce aj po brexite zabezpečiť prístup na trhy EÚ pre automobilky



Británia chce po brexite dosiahnuť pre domáci automobilový priemysel, rovnako ako aj pre ďalších výrobcov dohodu o voľnom obchode s Európskou úniou (EÚ), vyhlásil dnes britský minister obchodu Greg Clark. Informovala o tom agentúra Reuters.

Clark uviedol, že automobilke Nissan načrtol vyjednávaciu pozíciu vlády. Týmto spôsobom sa minulý týždeň snažil pomôcť presvedčiť japonskú firmu, aby rozhodla o novej veľkej investícii do najväčšieho britského automobilového závodu.

Clark povedal pre televíziu BBC, že vláda sa bude snažiť o konštruktívny dialóg s európskymi partnermi a hľadanie spoločných záujmov. "Naším cieľom je zabezpečiť, aby sme naďalej mali prístup na trhy v Európe a vice versa bez ciel a byrokratických obmedzení a týmto smerom budeme viesť rokovania."