Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Vysoké nájomné vyháňa v Nemecku malé firmy z centier

Na snímke pekár Tino Gierig odváža niekoľko desiatok originálnych drážďanských vianočných štól v pekárni Dresdner Backhaus GmbH v Drážďanoch 30. novembra 2016. Foto: TASR/AP

Viacerí maloobchodníci potvrdili, že ich drahé nájomné prinútilo odísť z peších zón mnohých nemeckých miest.

Berlín 18. augusta (TASR) - Rastúce ceny nehnuteľností a nájmu v Nemecku vyvíjajú tlak na malé podniky a vyháňajú obchodníkov a remeselníkov z centier miest. Uviedli to združenia, ktoré zastupujú maloobchodníkov a remeselníkov.

"Vidíme, ako stúpajú ceny nájmov, zvlášť v metropolitných oblastiach. To malé podniky sotva unesú," skonštatoval Kai Falk, generálny riaditeľ združenia maloobchodníkov HDE.

Viacerí maloobchodníci potvrdili, že ich drahé nájomné prinútilo odísť z peších zón mnohých nemeckých miest. "Deje sa to vo všetkých odvetviach," povedal Falk a spresnil, že maloobchodníci okamžite pocítili na tržbách, že sa odsťahovali z centra. A ďalší tlak na nich vyvíjajú on-line obchody.

Na druhej strane, silná nemecká ekonomika a nízka nezamestnanosť v ostatných rokoch pomohli maloobchodníkom čeliť problémom s vysokým nájomným, pripustil Falk.

Aj združenie remeselníkov ZDH v prieskume označilo stúpajúce nájomné a čoraz vyššie ceny nehnuteľností za veľký problém. "Pekári, mäsiari, obuvníci a krajčírky miznú z ulíc a štvrtí, ktoré prešli džentrifikáciou, teda do ktorých sa nasťahovali bohatší," povedal šéf ZDH Holger Schwannecke pre noviny Stuttgarter Zeitung. "Na mnohých miestach vidíme, ako sa skúsení remeselníci presúvajú z centier na perifériu," dodal.

Schwannecke tiež poukázal na fakt, že autoopravovne či stolárske dielne museli ustúpiť novým obytným domom. Ďalším problémom sú konflikty medzi developermi a obyvateľmi štvrtí pre hluk spojený s výstavbou domov a nedostatok priestoru.

Prieskum ZDH, na ktorom sa zúčastnilo 5000 remeselníkov, zistil, že 10 % z nich sa plánuje presťahovať počas nasledujúcich dvoch rokov.