Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Vysoké Tatry sú najvýznamnejšou letnou európskou destináciou

Na snímke hostia sa kochajú výhľadmi z Lomnického štítu vo Vysokých Tatrách počas odovzdávania ocenenia známeho cestovateľského sprievodcu Lonely Planet v kategórii 10 najlákavejších svetových destinácii pre rok 2019, vo Vysokých Tatrách 21. mája 2019. Foto: TASR - Oliver Ondráš

Vysoké Tatry, najvyššie pohorie Karpatského oblúka, kraľujú v zozname desiatich najlákavejších európskych destinácií.

Vysoké Tatry 21. mája (TASR) - Cestovateľský sprievodca Lonely Planet vyhlásil Vysoké Tatry za najvýznamnejšiu letnú európsku destináciu. V rebríčku miest Tatry predbehli aj známe cestovateľské ciele. Na Lomnickom štíte o tom v utorok na tlačovej konferencii informoval Joe Reville, generálny manažér Lonely Planet pre strednú Európu, ktorý zároveň zástupcom regiónu symbolicky odovzdal toto ocenenie.

Vysoké Tatry, najvyššie pohorie Karpatského oblúka, kraľujú v zozname desiatich najlákavejších európskych destinácií. „Na Vysokých Tatrách je niečo mýtické. Návštevníci tohto regiónu budú očarení vznešenou ríšou krivolakých vrchov a majestátnych vodopádov, ako aj vynikajúcou šancou pozorovať medvede hnedé, ktoré už v mnohých častiach Európy vyhynuli,“ skonštatoval Reville. Spolu s ďalšími skúsenými cestovateľmi z celého sveta ocenili na Vysokých Tatrách aj možnosť vystúpiť na Gerlachovský štít, pokojné člnkovanie na čírej hladine Štrbského Plesa a tradičnú pohostinnosť na vysokohorských chatách.



„Vysoké Tatry sú rajom dobrodruhov, ponúkajú vodopády, vysokohorské lúky a viac ako 100 ultramarínových jazier. Pozorovanie divokej zvery, medveďov hnedých, rysa a kamzíka tatranského je vďaka rastúcemu počtu cestovných kancelárií, ktoré ponúkajú aj takéto zážitky, ľahšie ako kedykoľvek predtým,“ upozornil viceprezident pre zážitky Lonely Planet Tom Hall.

Z rúk Joea Revilla si ocenenie prevzal predseda predstavenstva Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) Región Vysoké Tatry Michal Sýkora, spolu s prednostom Mestského úradu vo Vysokých Tatrách Eugenom Knotekom a Lukášom Brodanským zo spoločnosti Tatry Mountain Resorts. Vo Vysokých Tatrách je v súčasnosti veľký tlak na možnosť rozvoja, mnohí kritizujú, že často aj na úkor ochrany prírody. Samospráva vo Vysokých Tatrách zároveň dlhodobo upozorňuje, že medvede sú premnožené a žiada ich regulovaný odstrel či premiestnenie do iných častí krajiny. „Musíme robiť viac ako doteraz, aby sme pobyt návštevníkom spríjemnili, je to pre nás zadosťučinenie, ale zároveň výzva. Verím, že na úradoch v Bratislave nám pomôžu, aby sme urýchlili rozvoj Vysokých Tatier, aby bola prijatá zonácia a zákon o ochrane prírody, ktorý nebude komplikovať rozvoj cestovného ruchu a život obyvateľom v tomto krásnom prostredí,“ zdôraznil Sýkora. Zároveň skonštatoval, že ochrana prírody je najdôležitejšia a v regióne si to uvedomujú.

Cestovateľský sprievodca Lonely Planet vyhlásil Vysoké Tatry za najvýznamnejšiu letnú európsku destináciu. V rebríčku miest Tatry predbehli aj známe cestovateľské ciele. Na snímke reklamný pútač známeho cestovateľského sprievodcu Lonely Planet na Lomnickom štíte vo Vysokých Tatrách 21. mája 2019.
Foto: TASR - Oliver Ondráš


Riaditeľka OOCR Veronika Littvová verí, že toto ocenenie pomôže do Tatier prilákať ešte viac ľudí zo zahraničia. „Je to potvrdenie kvalitných služieb a atrakcií, ktoré tu máme. Veríme však, že sa nám tú návštevnosť podarí nastaviť tak, aby aj príroda bola chránená, pretože si musíme uvedomiť, že sme v národnom parku a zvieratá tu boli ešte pred nami. Hranica musí byť jasne stanovená tak, aby to bolo prínosom pre ľudí a únosné pre prírodu,“ skonštatovala Littvová.

Reville dodal, že rebríček Best in Europe 2019 predstavuje európske destinácie, ktoré podľa neho stojí za to navštíviť a prináša tipy na výlety za gastronómiou či na miesta, ktoré návštevníci ocenia, keď potrebujú utiecť pred davmi. Za Vysokými Tatrami sa umiestnil napríklad Madrid, arktické pobrežie na Islande či Bari v Taliansku.

Zoznam desiatich najlákavejších európskych destinácií:


1. VYSOKÉ TATRY, SLOVENSKO
2. Madrid, Španielsko
3. Arktické pobrežie, Island
4. Hercegovina, Bosna a Hercegovina
5. Bari, Taliansko
6. Shetlandy, Škótsko
7. Lyon, Francúzsko
8. Lichtenštajnsko
9. Vevey, Švajčiarsko
10. Istria, Chorvátsko