Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Počas leta využilo železničnú dopravu v horách o 6 % cestujúcich viac

Ilustračná snímka Foto: TASR/František Iván

Najviac frekventovaným úsekom bol úsek trate medzi Starým Smokovcom a Štrbským Plesom.

Vysoké Tatry 19. septembra (TASR) - Letná turistická sezóna vo Vysokých Tatrách pokračuje v závislosti od počasia minimálne do konca septembra. Od júna až do augusta však železničnú prepravu v Tatrách využilo už približne 800.000 návštevníkov. "Je to o vyše 6 % cestujúcich viac ako za rovnaké obdobie minulého roka. Najviac frekventovaným úsekom bol úsek trate medzi Starým Smokovcom a Štrbským Plesom," uviedla pre TASR riaditeľka odboru komunikácie Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) Jana Morháčová.

Už druhú letnú sezónu môžu ubytovaní turisti v Tatrách od júna do októbra na pobyty v zmluvných zariadeniach využívať zľavovú kartu Tatry Card ako sieťový cestovný lístok na bezplatnú dopravu na Tatranskej elektrickej železnici (TEŽ) a na Ozubnicovej železnici (OŽ). Týka sa to aj trate Poprad - Tatry – Studený Potok – Tatranská Lomnica. "Produkt sa osvedčil, svedčí o tom medziročný nárast počtu vydaných Tatry Card za mesiace jún – august o 18 %, čo je takmer 16.000 kusov. To malo odraz aj na zvýšenej frekvencii v tatranských vlakoch," zhodnotila hovorkyňa.

Na TEŽ funguje samoobslužný systém, počas leta však podľa nej nestúpol počet ľudí, ktorých revízori zachytili bez lístka, resp. s neoznačeným lístkom. Cestovné lístky sú dostupné u 40 predajcov. "Na Sekcii služieb zákazníkom evidujeme dve podania na nízku kapacitu vlakov, šesť podaní na nespokojnosť s dostupnosťou predaja zakúpenia cestovných dokladov v tarifných bodoch TEŽ a OŽ a následného platenia pokuty kontrolórovi," priblížila Morháčová zaznamenané podnety od zákazníkov. 

Lístky už budú predávať aj rušňovodiči

Od nového roka budú vo vlakoch doplnkovo predávať lístky už aj rušňovodiči, a to na všetkých staniciach a zastávkach, zo svojho stanovišťa zákazníkovi stojacemu na nástupišti. K dispozícii bude však len jednodňový lístok v hodnote štyri eurá, alebo zľavnený za dve eurá. Rozsah dopravných výkonov na tratiach TEŽ a OŽ je stanovený objednávkou Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja (MDVRR) SR. Na tratiach 183 a 184 je zavedený taktový systém dopravy s hodinovým intervalom vlakových spojení.

Ilustračná snímka
Foto: TASR/František Iván
"Počas letnej turistickej sezóny zdvojujeme súpravy vlakov v najvyťaženejších spojoch. V ojedinelých prípadoch, pri nárazovej zvýšenej frekvencii počas turistickej sezóny, môže dôjsť k prekročeniu ponúkanej kapacity vlakov. Zdvojovanie všetkých vlakov nie je možné, pre limit počtu disponibilných električiek, a súčasne z prevádzkových a technologických dôvodov nie je možné spriahnuť viac ako dve súpravy," vysvetlila Morháčová.

V Cestovnom poriadku 2013/2014 podľa nej nedôjde k nárastu dopravných výkonov. V porovnaní so zimnou sezónou 2012/2013 nedôjde ani k zásadným zmenám, čo sa týka rozsahu dopravy či produktového portfólia.