Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Ekonomika

Výstavba II. etapy severného obchvatu Prešova bude v plnom profile

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Milan Kapusta

Minister dopravy Árpád Érsek (Most-Híd) predložil materiál o výstavbe druhej etapy obchvatu Prešova aj s analýzou nákladov a prínosov (CBA) v šiestich variantných riešeniach.

Bratislava/Kokava nad Rimavicou 28. augusta (TASR) – Druhá časť severného obchvatu Prešova v dĺžke 10,5 kilometra bude vybudovaná v plnom profile. Kabinet Petra Pellegriniho (Smer-SD) investíciu za viac ako 260 miliónov eur schválil na utorkovom zasadnutí vlády v Kokave nad Rimavicou.

Minister dopravy Árpád Érsek (Most-Híd) predložil materiál o výstavbe druhej etapy obchvatu Prešova aj s analýzou nákladov a prínosov (CBA) v šiestich variantných riešeniach. "Výsledky CBA analýzy jednoznačne potvrdili prínos realizácie stavby v plnom profile," uvádza schválený materiál. Stavba R4 Prešov – severný obchvat II. etapa je podľa ministerstva majetkovoprávne usporiadaná, má vypracovanú dokumentáciu pre stavebné povolenie a je pripravená na realizáciu.

"Dlhodobo presadzujem trvalo udržateľné riešenia, ktoré nebude treba o pár rokov znova prestavovať," povedal Érsek. Poľsko aj Maďarsko podľa ministra na tomto medzinárodnom ťahu masívne investujú a Slovensko si nemôže dovoliť byť úzkym miestom na tejto ceste. "Predovšetkým kvôli ľuďom, ktorí sú už dnes neprimerane zaťažovaní kamiónovou dopravou," dodal Érsek.

Nová rýchlostná cesta s najvyššou povolenou rýchlosťou 100 km/h bude obsahovať aj 1,83 kilometra dlhý tunel Okruhliak a 12 mostov. Stavba bude realizovaná bez plánovaného privádzača Grófske. "Privádzač Grófske sa bude následne realizovať až po ukončení všetkých potrebných stupňov projektovej prípravy," uvádza materiál.

Schválenie výstavby II. etapy severného obchvatu Prešova nadväzuje na I. etapu, ktorá sa začala realizovať koncom júla, ale aj na prebiehajúcu výstavbu diaľnice D1 Prešov západ – Prešov juh.