Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Výstavba vedení zo SR do Maďarska je pred začatím územného konania

Ilustračné foto Foto: TASR - Milan Kapusta

Posilnenie cezhraničného profilu medzi Slovenskom a Maďarskom tak patrí medzi prioritné projekty spoločného záujmu celej Európy.

Bratislava 25. januára (TASR) - Príprava výstavby vedení 2x400 kilovoltov (kV) Gabčíkovo – Gönyű – Veľký Ďur a 2x400 kV Rimavská Sobota – Sajóivánka sa na strane Slovenskej elektrizačnej prenosovej sústavy (SEPS) nachádza pred začatím procesu územného konania. S fyzickou výstavbou vedení sa začne až po získaní územného rozhodnutia a stavebného povolenia. Informoval o tom vedúci odboru komunikácie SEPS Norbert Deák.

Pretože na strane maďarského prevádzkovateľa prenosovej sústavy MAVIR mešká schválenie zmluvy o výstavbe vedení so SEPS, nebolo podľa Deáka možné začať práce na projektoch pre územné rozhodnutie a stavebné povolenie. Pôvodný termín ukončenia výstavby vedení, teda koniec roka 2018, sa preto posunie na rok 2019.

Deák zdôraznil, že SEPS predložila Ministerstvu životného prostredia (MŽP) SR správu o hodnotení vplyvov činností súvisiacich s výstavbou vedenia v lokalite Veľký Meder – štátna hranica SR/Maďarsko na životné prostredie v máji 2015 a rovnakú správu súvisiacu s výstavbou vedenia Rimavská Sobota – štátna hranica SR/Maďarsko v júli 2015. SEPS následne získala koncom roka 2015 aj záverečné rozhodnutie MŽP o vplyvoch výstavby oboch vedení na životné prostredie, teda tzv. EIA.

Zároveň informoval, že po podpísaní zmluvy o výstavbe vedení Gabčíkovo – Gönyű – Veľký Ďur a Rimavská Sobota – Sajóivánka medzi MAVIR a SEPS sa začne proces verejného obstarávania na výber zhotoviteľa inžinierskych a projektových činností, paralelne pre oba projekty vedení. Po nadobudnutí právoplatnosti stavebných povolení sa podľa neho musí uskutočniť verejné obstarávanie na výber realizátora výstavby oboch vedení.

SEPS medzičasom požiadala v rámci výzvy na predkladanie žiadostí do programu Connecting Europe Facility (CEF) na rok 2015 o udelenie finančného príspevku na spolufinancovanie inžinierskych a projektových činností, ktoré súvisia so získaním územného rozhodnutia a stavebného povolenia. Rozhodnutie o pridelení príspevkov pre SEPS na obidva projekty SEPS podľa Deáka oficiálne oznámili 20. januára 2016.

Čerpanie príspevku bude možné po podpísaní grantových zmlúv medzi SEPS a agentúrou Innovation and Networks Executive Agency, ktorá bola zriadená Európskou komisiou (EK) medziiným aj na účel implementovania programu CEF. Celkové predpokladané náklady SEPS na realizáciu výstavby vedení spolu s vyvolanými úpravami v koncových rozvodniach SEPS sa odhadujú na úrovni 60 miliónov eur. Skutočné náklady na realizáciu budú známe až po ukončení verejného obstarávania na výber realizátora stavby.

Deák upozornil, že slovensko-maďarský profil bol identifikovaný ako jedno z úzkych miest vo východnom regióne centrálnej Európy a realizácia výstavby týchto vedení a ich následná prevádzka prináša posilnenie možností cezhraničného prenosu elektrickej energie v jednom z úzkych profilov v európskej sieti prenosových sústav. V niektorých časových obdobiach totiž vznikajú podľa Deákových informácií na slovensko-maďarskom profile také prevádzkové stavy, keď SEPS ako prevádzkovateľ prenosovej sústavy SR musí zabezpečiť jej bezpečnú prevádzku až rôznymi neštandardnými opatreniami. Od vybudovania týchto vedení preto SEPS očakáva zvýšenie bezpečnosti prevádzky prenosovej sústavy SR ako celku.

Posilnenie cezhraničného profilu medzi Slovenskom a Maďarskom tak patrí medzi prioritné projekty spoločného záujmu celej Európy. Ak je jedným z cieľov EÚ vytvorenie jednotného trhu s elektrinou, tak k naplneniu tohto cieľa je potrebná primeraná elektroenergetická infraštruktúra a pripravované slovensko-maďarské vedenia k tomuto cieľu napomáhajú.