Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Ekonomika

Vystavovanie faktúry bez DPH pomôže živnostníkom a malým podnikom

Ilustračné foto Foto: TASR

Takto si podľa prezidenta Slovenskej asociácie malých a stredných podnikov a živnostníkov (SAMP) Vladimíra Sirotku budú môcť odpočítať DPH až po zaplatení faktúry.

Bratislava 2. januára (TASR) – Od januára sa môžu firmy so sídlom v SR a obratom do 100.000 eur v kalendárnom roku dobrovoľne rozhodnúť, či budú daň z pridanej hodnoty (DPH) platiť podľa toho, kedy vystavili faktúru, alebo podľa toho, kedy im odberateľ zaplatil. V takom prípade do faktúry musia uviesť upozornenie, že daň sa uplatňuje až po prijatí platby. Vystavovanie faktúry bez DPH pomôže najmä živnostníkom a malým podnikom v stavebníctve, ktorým veľké firmy neplatia za dodávky. Takto si podľa prezidenta Slovenskej asociácie malých a stredných podnikov a živnostníkov (SAMP) Vladimíra Sirotku budú môcť odpočítať DPH až po zaplatení faktúry. Opatrenie preto víta a myslí si, že spôsob fakturovania by sa mal rozšíriť na všetkých platiteľov DPH.

"Nie je zriedkavé, že veľké stavebné firmy meškajú, dlhodobo neplatia, alebo vôbec nezaplatia svojim dodávateľom, zvyčajne malým a stredným podnikom a živnostníkom. Okrem dopadu na daň z príjmu to má citeľný dopad na malého podnikateľa, platiteľa DPH, ktorý musel z vystavenej faktúry odviesť DPH, aj keď príjem nemal. Napríklad z 12.000 eur mal odviesť štátu DPH vo výške 2000 eur. Od tohto roku môže dodávateľ vystaviť faktúru bez DPH, teda v spomínanom prípade len na 10.000 eur," skonštatoval pre TASR Sirotka. Asociácia navrhovala, aby sa tento systém uplatnil u všetkých platiteľov DPH kvôli jednoduchosti, transparentnosti a zjednodušenia účtovníctva a výkazníctva. "Podľa pravidiel Európskej únie sa však tento spôsob údajne nemôže rozšíriť na všetkých platcov DPH, môže byť uplatnený len obmedzene na určité prípady," skonštatoval Sirotka. Zároveň upozornil, že systém fakturovania bez DPH sa už aj napriek tomu uplatňuje napríklad pri kovovom odpade alebo pri dodaní nehnuteľností, a preto asociácia by jeho širšie využitie uvítala.

Zmeny v oblasti DPH týkajúce sa odvodu až po prijatí platby, alebo prenos daňovej povinnosti na odberateľa v stavebníctve by mal podľa poradkyne Združenia podnikateľov Slovenska (ZPS) Jaroslavy Lukačovičovej zamedziť daňovým únikom. "Je len na škodu, že sme v plnom rozsahu nevyužili možnosti, ktoré nám ponúka európska legislatíva a umožnili sme používanie tohto systému len dobrovoľne, čo môže komplikovať vzťahy medzi platiteľmi," zhodnotila Lukačovičová pre TASR.

Systém sa vzťahuje na klasických platiteľov DPH. Podmienkou je, že majú sídlo, miesto podnikania, bydlisko alebo prevádzkareň v SR, že za rok 2015 nedosiahli obrat 100.000 eur a odôvodnene predpokladajú, že ho nedosiahnu ani v roku 2016 a tiež, že na nich nebol vyhlásený konkurz alebo nevstúpili do likvidácie.