Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Nitriansky kraj využíva kontraktačný e-systém najviac zo všetkých

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

NSK ho v rokoch 2015 až 2017 využil celkovo na 146 obchodov za viac ako 1,9 milióna eur, uviedol riaditeľ úradu.

Nitra 14. mája (TASR) – Počet i objem verejných obstarávaní, prostredníctvom ktorých Nitriansky samosprávny kraj (NSK) nakupuje tovary a služby, sústavne narastá. Vyplýva to zo správy Úradu NSK, ktorou sa budú na svojom rokovaní v pondelok 15. mája zaoberať regionálni poslanci.

Podľa slov riaditeľa úradu Dušana Guťana bolo v predchádzajúcom volebnom období, v rokoch 2009 až 2013 zrealizovaných 673 verejných obstarávaní. „V súčasnom, ešte neukončenom volebnom období to už bolo 749 obstarávaní,“ uviedol.

Ako pripomenul, kraj pri nákupe tovarov, služieb a stavebných prác v hodnote nad 5000 eur často využíva obstarávanie pomocou elektronického kontraktačného systému. NSK ho využíva najviac zo všetkých samosprávnych krajov. „Ide o najtransparentnejší spôsob obstarávania. NSK ho v rokoch 2015 až 2017 využil celkovo na 146 obchodov za viac ako 1,9 milióna eur. Je to násobne najviac zo všetkých samosprávnych krajov na Slovensku,“ uviedol Guťan.

Okrem správy o stave verejného obstarávania sa poslanci NSK budú na svojom rokovaní venovať aj hospodáreniu krajských nemocníc v Topoľčanoch a v Leviciach, budú schvaľovať Záverečný účet NSK za rok 2016, návrh na nakladanie s prebytočným majetkom a budú sa zaoberať aj vynaloženými financiami na sociálne programy.