Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Ekonomika

Vyvlastnenie Rosnefťu je podľa nemeckej vlády stále na stole

Ilustračná snímka. Foto: TASR Štefan Puškáš

Kellner sa v piatok vo Schwedte stretol na rokovaniach so zamestnaneckou radou a vedením podniku.

Berlín 8. marca (TASR) - Nemecko stupňuje tlak na ruskú štátnu spoločnosť Rosnefť, aby urýchlene zrealizovala predaj svojho väčšinového podielu v ropnej rafinérii PCK v meste Schwedt na východe krajiny. Predĺžením správcovstva vláda získala čas na uľahčenie predaja akcií spoločnosti Rosnefť, uviedol v piatok Michael Kellner, štátny tajomník ministerstva hospodárstva s tým, že možnosť vyvlastnenia zostáva na stole. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

Kellner sa v piatok vo Schwedte stretol na rokovaniach so zamestnaneckou radou a vedením podniku. "Mám pocit, že vo Schwedte vládne veľká úľava, že ďalšie kroky sú jasné," povedal štátny tajomník.

Nemecká vláda prevzala kontrolu nad rafinériou v septembri 2022 v súvislosti so sankciami uvalenými na ruské firmy po invázii Moskvy na Ukrajinu. Vo štvrtok (7. 3.) ministerstvo hospodárstva v Berlíne oznámilo, že správcovstvo predlžuje o ďalších šesť mesiacov. Cieľom je, aby Rosnefť dobrovoľne predal svoje akcie, najmä väčšinový podiel v rafinérii PCK Schwedt, ktorá zásobuje palivom veľkú časť severovýchodného Nemecka.

Dve nemecké dcérske spoločnosti Rosnefti vlastnia v rafinérii PCK väčšinový podiel 54 %. Rosnefť má menšinové podiely aj v dvoch ďalších rafinériách v Bádensku-Württembersku a Bavorsku. Celkovo tak ruská skupina kontroluje približne 12 % nemeckých kapacít na spracovanie ropy.