Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Ekonomika

Vývoj čínskej ekonomiky bol na začiatku roka horší, než sa čakalo

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Maloobchodné tržby sa v januári a februári zvýšili o 10,7 %.

Peking 11. marca (TASR) - Čínska ekonomika sa na začiatku tohto roka vyvíjala horšie, než sa očakávalo. Informovali o tom agentúry Reuters a DPA.

Priemyselná produkcia v januári a vo februári 2015 medziročne vzrástla len o 6,8 %, pričom analytici počítali so zvýšením až o 7,8 %.

Investície do fixných aktív, ktoré sú kľúčovým motorom druhej najväčšej svetovej ekonomiky, v prvých dvoch mesiacoch 2015 vyskočili o 13,9 %, uviedol čínsky štatistický úrad. Ekonómovia však predpovedali ich nárast až o 15 %.

Maloobchodné tržby sa v januári a februári zvýšili o 10,7 %. Tento údaj tiež sklamal očakávania, keď analytici prognózovali nárast maloobchodných tržieb o 11,7 %.

Čína zverejňuje v prípade investícií, maloobchodných tržieb a priemyselnej produkcie spoločné údaje za január a február, aby minimalizovala deformácie spôsobené sviatkami spojenými s oslavou čínskeho Nového roka, ktorý sa vlani oslavoval na konci januára a tento rok v polovici februára.

Slabý rast priemyselnej produkcie potvrdzuje názory, že tempo rastu čínskej ekonomiky sa tento rok spomalí približne na 7 % zo 7,4 % vlani, a to aj v prípade schválenia očakávaných dodatočných stimulov.

Uvedené údaje signalizujú najhorší štart čínskej ekonomiky do nového roka od vypuknutia globálnej finančnej krízy v roku 2008.