Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Vývoj dlhov štátnych nemocníc je podľa M. Faktora zlou správou

Marian Faktor Foto: TASR/Michal Svítok

Vývoj dlhov štátnych nemocníc je podľa Mariana Faktora, experta KDH pre zdravotníctvo a bývalého šéfa štátnej zdravotnej poisťovne, zlou správou.

Bratislava 5. marca (TASR) - Vývoj dlhov štátnych nemocníc je podľa Mariana Faktora, experta KDH pre zdravotníctvo a bývalého šéfa štátnej zdravotnej poisťovne, zlou správou. "Uspokojiť sa s tým, že tempo zadlžovania sa znižuje, keď celkový dlh rastie, je krátkozraké. A tolerovať fungovanie akýchkoľvek nemocníc s vedomím, že sa zadlžujú a bude potrebné ich oddlžiť, je nezodpovedné," skonštatoval pre TASR. Poznamenal, že práve tolerovanie zadlžovania prehlbuje neefektívnosť vzhľadom na chýbajúci tlak na nemocnice.

Ako bezútešný hodnotí vývoj dlhov v zdravotníctve člen parlamentného zdravotníckeho výboru a podpredseda strany Šanca Viliam Novotný. Tvrdí, že vláda nepredstavila žiadne opatrenia na zastavenia zadlžovania nemocníc, aj keď sa týka hlavne tých štátnych. "Ostatné je len marketing, akože lepšie hospodária a spomaľujú dlh. Občas vláda použije nejakú fiškálnu fintu alebo výhovorku... Ale v skutočnosti ministerstvo financií očakáva dlh nemocníc na konci roka 2016 na úrovni 500 miliónov eur."

Súčasné hospodárenie nemocníc nepovažujú Faktor ani Novotný za udržateľné. "Dlh blížiaci sa k pol miliarde eur je kritický, extrémne sa predlžuje splatnosť, rastie nespokojnosť dodávateľov, pribúdajú exekúcie, skupujú sa pohľadávky a pod. Táto hranica opakovane v minulosti vyvolala potrebu oddlženia," poukázal Faktor. Rovnako ako Novotný očakáva, že nemocnice budú potrebovať oddlženie aj teraz. Obaja však prízvukujú potrebu garancie zastavenia ďalšieho zadlžovania. "Bez zásadných systémových zmien v nemocniciach to budú ďalšie vyhodené peniaze," upozornil Novotný.

Faktor vidí rezervy v systémových nedostatkoch zdravotníctva, ktoré majú byť výsledkom nekoncepčných rozhodnutí meniacich sa s každou vládou. Zdravotníctvo podľa jeho slov nespĺňa základné predpoklady efektivity, napriek tomu, že štát má nástroje na zmenu. "Je preto otázkou, prečo si pred týmto problémom dlhodobo zatvára oči. Jediným riešením ako vyjsť zo začarovaného kruhu, je prijať systémové kroky na odstránenie príčin zadlžovania, ako aj vyslať jasný signál, že ďalšie už nebude možné."

O potrebe zmien hovorí aj Novotný. Tvrdí, že situáciu by mohli zmeniť jasné pravidlá fungovania, zodpovednosť manažmentu za hospodárske výsledky, prísnejšie pravidlá verejného obstarávania, zastavenie korupcie, optimalizácia lôžok. "A mohol by som pokračovať, potrebných zmien v nemocniciach je veľmi veľa," skonštatoval.

Štátne nemocnice mali na konci vlaňajšieho roka záväzky po lehote splatnosti vo výške 334,2 milióna eur. V porovnaní s rokom 2013 tak narástli o 87,4 milióna eur. Strata nemocníc dosiahla vlani 75 miliónov eur. Napriek tomu, že dlhy štátnych nemocníc vzrástli, minister zdravotníctva Viliam Čislák (nominant Smer-SD) si myslí, že ich hospodárenie ide správnym smerom. "Tempo zadlženia sa znížilo," povedal s tým, že počet nemocníc, ktoré netvoria nové dlhy, by mal stúpnuť z päť na sedem. Šéf rezortu verí, že postup, ktorý sa zvolil pri stabilizácii nemocníc, je správny.