Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Potvrdené: Na vývoj lietajúceho auta pôjde 6 miliónov eur

spoluzakladateľ spoločnosti AeroMobil a jej generálny riaditeľ Juraj Vaculík a konštruktér a dizajnér Štefan Klein Foto: aeromobil.com

Realizácia riešenia dvoch projektov vo výške 8,34 milióna eur je rozložená na obdobie rokov 2015 až 2017.

Bratislava 1. júla (TASR) - Bratislavská spoločnosť AeroMobil R&D, s. r. o., ktorá sa zaoberá vývojom lietajúceho auta, dostane od štátu investičné stimuly vo výške takmer 6 miliónov eur. Vyplýva to z návrhu Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVaŠ) SR na poskytnutie stimulov na výskum a vývoj, ktorý dnes schválila na svojej schôdzi vláda SR.

"V súvislosti s riešením projektu priemyselného výskumu a projektu experimentálneho vývoja spoločnosť AeroMobil R&D, s. r. o., požaduje stimul vo forme dotácie z prostriedkov štátneho rozpočtu v celkovej výške 5,998 milióna eur," spresnilo ministerstvo.

Realizácia riešenia dvoch projektov vo výške 8,34 milióna eur je podľa MŠVVaŠ rozložená na obdobie rokov 2015 až 2017. "Vlastné zdroje žiadateľa v rámci riešených projektov sú vo výške 2,34 milióna eur. V priamej súvislosti s riešením projektov sa predpokladá vytvorenie 43 nových pracovných miest vo výskume a vývoji," dodal rezort školstva.

Spoločnosť podala žiadosť o stimuly na výskum a vývoj pod názvom "AeroMobil – lietajúce auto" 20. apríla 2015. Súčasťou žiadosti je projekt priemyselného výskumu s názvom "Výskum kľúčových komponentov inovatívneho dopravného prostriedku pre pohyb po zemi aj vo vzduchu" a pre projekt experimentálneho vývoja s názvom "Experimentálny vývoj kľúčových komponentov inovatívneho dopravného prostriedku pre pohyb po zemi aj vo vzduchu".

AeroMobil R&D, s. r. o., vznikla zápisom do Obchodného registra SR 10. marca 2015. Predmetom jej činnosti je výskum a experimentálny vývoj v špecifickej oblasti prírodných a technických vied, interdisciplinárny výskum. AeroMobil R&D, s. r. o., podľa návrhu na poskytnutie stimulov nadväzuje na tradíciu výskumu realizovaného v rámci spoločnosti AeroMobil, s. r. o.