Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Pre centrá podnikových služieb je dôležité kvalitné vzdelávanie

Ilustračná snímka Foto: Univerzita Komenského

Mladí absolventi škôl, ktorí ovládajú cudzí jazyk, si tam zväčša vedia nájsť uplatnenie na juniorských pozíciách aj bez predchádzajúcej praxe.

Bratislava 16. júla (TASR) – Centrá podnikových služieb sú pre slovenskú ekonomiku kľúčové, pretože produkujú veľký počet pracovných miest. Zhodujú sa na tom analytici, podľa ktorých by sa mal štát sústrediť najmä na kvalitné vzdelávanie zabezpečujúce kvalifikovanú pracovnú silu. Upozorňujú však, že prítomnosť veľkých zahraničných spoločností môže menším lokálnym firmám sťažovať podmienky na fungovanie.

"Z centier podnikových služieb ťažia mnohí Slováci. Sú totiž zdrojom veľkého množstva pracovných miest. Miera nezamestnanosti na Slovensku je stále pomerne vysoká, každé nové pracovné miesto sa preto ráta. Hoci väčšina z nich je sústredená v Bratislave a Košiciach, sú aj také, ktoré sú umiestnené v takých častiach Slovenska, kde nájsť si prácu nie je jednoduché," uviedla pre TASR analytička Poštovej banky Dominika Ondrová.

Za výhodu pre zamestnancov označila to, že ide o veľké medzinárodné spoločnosti. "Ruka v ruke s tým idú spravidla vyššie mzdy, ktoré môžu svojim zamestnancom ponúknuť. Okrem toho ponúkajú možnosť pracovať v medzinárodnom prostredí, čo spravidla mladí ľudia považujú za atraktívne. Príťažlivé sú aj z iného dôvodu, keďže práve mladí absolventi škôl, ktorí ovládajú cudzí jazyk, si tam zväčša vedia nájsť uplatnenie na juniorských pozíciách aj bez predchádzajúcej praxe," zdôvodnila Ondrová.

Z prítomnosti centier podnikových služieb podľa nej profituje aj štát, keďže pre slovenskú ekonomiku je prílev zahraničných investícií pozitívom. "Slovensko je malý trh. Prílev investícií poháňa ekonomiku krajiny vpred, tvoria sa pracovné miesta, klesá nezamestnanosť. Zahraničné firmy u nás zároveň míňajú, platia dane, čo je prínosom pre štátny rozpočet. Takisto často potrebujú k svojej činnosti rôznych dodávateľov a subdodávateľov, čím poskytujú priestor napríklad aj domácim subjektom," opísala analytička.

Z hľadiska legislatívy považuje za potrebné upraviť proces poskytovania investičnej pomoci. V snahe zatraktívniť slovenský trh pred konkurenčnými totiž vláda využíva rôzne dotácie a stimuly, čo môže podľa nej znevýhodniť najmä menšie lokálne podniky. "Zahraničné podniky si sčasti aj vplyvom toho môžu dovoliť ponúknuť potenciálnym zamestnancom vyššie mzdy, čo je pre Slovákov pozitívom, no pre podniky to často znamená začiatok boja o kvalifikovanú silu, ktorej môže byť nedostatok," zhodnotila Ondrová.

Vláda ohlásila zámer rozvíjať podmienky motivujúce investorov zakladať a rozširovať centrá podnikových služieb na Slovensku. Riaditeľ Inštitútu pre ekonomické a sociálne reformy (INEKO) Peter Goliaš je presvedčený, že štát by sa nemal sústrediť na podporu špecifických sektorov, keďže tým diskriminuje všetky ostatné, ktoré podporu nedostanú. "Namiesto toho by mal plošne zlepšovať podnikateľské prostredie, kvalitu vzdelávania či otvoriť trh vzdelaným pracovníkom zo zahraničia," domnieva sa.

Zároveň poukázal na to, že pre investorov, ktorí hľadajú kvalifikovanú pracovnú silu, je osobitne dôležité kvalitné vysoké školstvo. "Štát by mal preto merať a zverejňovať kvalitu vysokých škôl a odmeňovať ich podľa nej. Len tak budú školy motivované vychovávať absolventov čo najlepšie pripravených na trh práce. Dnes je dôraz na kvalitu nízky, čo sa prejavuje aj vo vysokom počte často najlepších študentov, ktorí odchádzajú do zahraničia, ako aj v nespokojnosti zamestnávateľov s pripravenosťou absolventov," vysvetlil Goliaš.