Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Ekonomika

Výrobcovia kompostu a spracovatelia bioodpadu založili asociáciu

Kompostáreň bioodpadov. Foto: TASR/František Iván

Od júla 2021 je na Slovensku povinný zber kuchynského odpadu z domácností.

Bratislava 7. decembra (TASR) - Výrobcovia kompostu a spracovatelia biologicky rozložiteľného odpadu a materiálov založili Kompostavaciu asociáciu Slovenska - KOMPAS. Jej cieľom je zastupovať ich záujmy a vytvoriť priestor na zdieľanie doterajších skúseností a príkladov dobrej praxe. TASR o tom informovala výkonná manažérka asociácie Alexandra Kolarik.

KOMPAS sa zameria na zvyšovanie povedomia o význame kompostu medzi poľnohospodármi a verejnosťou. "Viac ako 50 percent pôdy Slovenska je ohrozenej eróziou, čím prichádzame nielen o pôdu, ale aj o významné množstvá vody, ktoré by mohla pôda zadržať. Kvalitným kompostom máme šancu tento stav zvrátiť. Ten má totiž pozitívny dosah na schopnosť pôdy zadržiavať vodu, sekvestrovať atmosférický uhlík a podporiť biodiverzitu v prírode," povedala jedna zo zakladateliek asociácie a odborníčka na pôdny mikrobióm Lucia Baľák Lukáňová.

Asociácia tvrdí, že kapacity na zhodnocovanie bioodpadu kompostovaním na Slovensku nie sú dostatočné. V dôsledku použitia nesprávnych postupov je výsledkom nekvalitný kompost, o ktorý medzi poľnohospodármi nie je záujem. "Musíme sa na kompostárne začať pozerať ako na zariadenia, ktorých prvoradou úlohou je výroba kvalitných kompostov. Len pomocou nich vieme maximalizovať benefity kompostov pre životné prostredie a zabezpečiť dlhodobý záujem o komposty," povedal predseda asociácie Branislav Moňok. Doplnil, že na to je potrebná kvalitná surovina, dostatočne vybavené kompostárne a obsluha, ktorá bude rozumieť kompostovaciemu procesu. Verí, že KOMPAS tomu pomôže.

Na Slovensku je od júla roku 2021 povinný zber kuchynského odpadu z domácností. V roku 2022 sa samosprávy vyzbierali z domácností 37.342 ton kuchynského odpadu, pričom to predstavuje necelých desať percent z celkového potenciálu produkcie kuchynského odpadu z domácností, skonštatoval KOMPAS.