Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Ekonomika

W. Schäuble neočakáva na zasadnutí Euroskupiny prelom v gréckej kríze

Nemecký minister financii Wolfgang Schäuble (vľavo) a jeho grécky partner Yanis Varoufakis sa rozprávajú pred tlačovou konferenciou v Berlíne 5. februára 2015. Foto: TASR/AP

Nemecký minister financií Wolfgang Schäuble dnes zapochyboval, že na najbližšej schôdzke ministrov financií eurozóny dôjde v otázke gréckej hospodárskej krízy k prelomu.

Berlín 5. mája (TASR) - Nemecký minister financií Wolfgang Schäuble dnes zapochyboval, že na najbližšej schôdzke ministrov financií eurozóny dôjde v otázke gréckej hospodárskej krízy k prelomu. Informovala o tom agentúra DPA.

Podľa ministra je dosť nepravdepodobné, že sa Aténam podarí dosiahnuť dohodu s tzv. inštitúciami (Európskou komisiou, Európskou centrálnou bankou a Medzinárodným menovým fondom - MMF) o odblokovaní poslednej tranže záchranného úveru ešte pred pondelkovým (11. 5.) zasadnutím Euroskupiny v Bruseli. "Čo sa týka možnosti, že by sa tak stalo ešte do pondelka, tak to som v tejto chvíli trochu skeptický," povedal Schäuble v Berlíne zahraničným novinárom. Dodal však, že úplne to vylúčiť nemôže.

MMF a eurozóna zatiaľ stále odmietajú uvoľniť 7,2 miliardy eur, čo je posledná tranža zo záchranného balíka pre Grécko, dokiaľ Atény neprídu s novým a dôveryhodnejším zoznamom reforiem. Gréci pritom musia v máji vyplatiť MMF okolo 1 miliardy eur z úveru, ktorý im fond poskytol a navyše, majú stále väčšie problémy vyplatiť mzdy a dôchodky.