Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Schäuble odmietol obvinenia USA, že Nemecko sa dopúšťa manipulácie

Nemecký minister financií Wolfgang Schäuble. Foto: TASR/AP/Virginia Mayo

Podľa Nemecký minister financií má dohľad nad eurom Európska centrálna banka (ECB), ktorá je nezávislá.

Berlín 7. marca (TASR) - Nemecký minister financií Wolfgang Schäuble odmietol obvinenia Spojených štátov, že nemecká ekonomika sa k obchodným prebytkom dopracovala prostredníctvom menovej manipulácie.

"Nikto nemôže tvrdiť, že tieto prebytky dosahujeme prostredníctvom manipulácie," povedal dnes Schäuble zahraničným korešpondentom, necelé dva týždne pred schôdzkou ministrov financií zo skupiny G20, ako aj krátko pred svojím prvým rokovaním s novým americkým ministrom financií Stevom Mnuchinom. Reagoval tak na útoky riaditeľa Národnej rady pre obchod pri Bielom dome Petra Navarra, ktorý tento týždeň opätovne vyhlásil, že za obchodný deficit USA sú do veľkej miery zodpovedné Čína a Nemecko. Navarro už vo februári tvrdil, že Nemecko využíva slabé euro ako konkurenčnú výhodu proti USA.

Podľa Schäubleho ale dohľad nad eurom má Európska centrálna banka (ECB), ktorá je nezávislá. Zároveň dodal, že obchodný prebytok Nemecka je výsledkom konkurencieschopnosti firemného sektora najväčšej európskej ekonomiky.

Schäuble to vyhlásil 10 dní pred dvojdňovou schôdzkou ministrov financií a šéfov centrálnych bánk krajín skupiny G20, ktorá sa uskutoční v nemeckom kúpeľnom meste Baden-Baden. Ešte pred schôdzkou G20 sa Schäuble má v Berlíne stretnúť s americkým ministrom financií Stevom Mnuchinom. Ako Schäuble dodal, na schôdzke G20 sa bude diskutovať najmä o krokoch na podporu udržateľného rastu svetovej ekonomiky a urýchlení štrukturálnych reforiem. Ministri financií G20 by okrem toho mali diskutovať aj o opatreniach na zlepšenie investičných podmienok v afrických krajinách.