Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 21. máj 2024Meniny má Zina
< sekcia Ekonomika

Wall Street sa v piatok oslabila, Dow Jones klesol o 0,48 %

Na archívnej snímke z 3. januára 2020 je tabuľa s nápisom ulice Wall Street, ktorá je sídlom americkej burzy New York Stock Exchange v New Yorku. Foto: TASR/AP

Všetky tri hlavné americké indexy si aj napriek piatkovým stratám za celý uplynulý týždeň mierne polepšili.

New York 3. októbra (TASR) - Wall Street sa v piatok (2. 10.) oslabila po volatilnom priebehu obchodovania. Hlavným dôvodom bol pozitívny test amerického prezidenta Donalda Trumpa na koronavírus, ktorý znepokojil trhy. Neistotu takisto zvyšujú blížiace sa prezidentské voľby v USA a zhoršovanie pandemickej situácie.

Hlavné americké burzové indexy však v piatok vymazali časť strát po tom, čo šéfka Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiová signalizovala, že aerolínie by čoskoro mohli dostať ďalšiu pomoc, dokonca možno ako súčasť dlhoočakávaného nového vládneho balíka podpory.

Kľúčový americký index Dow Jones Industrial Average v piatok stratil 134,09 bodu alebo 0,48 % a uzavrel na 27.682,81 bodu, keď predtým počas obchodovania bol v mínuse až o 430 bodov. Širší index S&P 500 klesol o 0,96 % na 3348,44 bodu a technologický index Nasdaq Composite o 2,22 % na 11.075,02 bodu.

Akcie aerolínií si polepšili po tom, ako Pelosiová vyzvala letecké spoločnosti, aby odložili nútené dovolenky zamestnancov, že čoskoro dostanú od vlády ďalšiu podporu. Akcie American Airlines v piatok stúpli o 3,3 % a United Airlines o 2,4 %.

Všetky tri hlavné americké indexy si aj napriek piatkovým stratám za celý uplynulý týždeň mierne polepšili. Dow Jones vzrástol o 1,9 %, S&P 500 rovnako ako Nasdaq o 1,5 %.