Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Wang Čchi-šan: Čína je pripravená rokovať s USA o obchodných sporoch

Americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo (vľavo) a čínsky minister zahraničných vecí Wang I. Foto: TASR/AP

Konflikt medzi Pekingom a Washingtonom vznikol zavádzaním vysokých dovozných ciel voči Číne zo strany amerického prezidenta Donalda Trumpa.

Singapur 6. novembra (TASR) - Čína je pripravená rokovať s USA s cieľom vyriešiť súčasný obchodný spor. Na pokračujúcej konfrontácii by totiž stratili obe ekonomiky. Uviedol to v utorok čínsky viceprezident Wang Čchi-šan.

Konflikt medzi Pekingom a Washingtonom vznikol zavádzaním vysokých dovozných ciel voči Číne zo strany amerického prezidenta Donalda Trumpa. Čína na dovozné clá vždy odpovedala odvetnými krokmi, pričom clá sa už dotkli prakticky všetkých odvetví hospodárstva v jednej aj druhej krajine. Zároveň negatívne ovplyvnili firmy a sektory v ďalších krajinách sveta.

Trhy teraz čakajú na stretnutie Trumpa a čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga na summite krajín G20, ktorý sa uskutoční na prelome novembra a decembra v Buenos Aires. USA doteraz uvalili clá na čínsky tovar v celkovej hodnote 250 miliárd USD (219,88 miliardy eur), pričom Trump sa vyhráža ďalšími clami, tentoraz za 267 miliárd USD, ak nedôjde k dohode. "Ak budeme môcť uzatvoriť dobrú dohodu, takú, ktorá je spravodlivá, uzatvoríme ju. Inak nie," uviedol Trump.

"Čínska strana je pripravená rokovať s USA o viacerých otázkach a spolupracovať na riešeniach v oblasti obchodu, ktoré budú prijateľné pre obidve strany," povedal Wang Čchi-šan na ekonomickom fóre v Singapure.

Ako dodal, svet čelí v súčasnosti mnohým problémom, ktoré si vyžadujú úzku spoluprácu medzi Čínou a USA. "Negatívny prístup a hnev neprispievajú k riešeniu problémov, ani obchodné bariéry ich nevyriešia. Naopak, súčasné turbulencie na svetovom trhu ešte posilnia," uviedol čínsky viceprezident.

(1 EUR = 1,1370 USD)