Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Warrena Buffetta znepokojujú veľké rozdiely v príjmoch Američanov

Warren Buffett Foto: TASR/AP

Namiesto zvýšenia minimálnej mzdy navrhuje investor znížiť federálnu daň z príjmu.

Omaha 4. apríla (TASR) - Investor Warren Buffett v rozhovore pre televíznu stanicu CNN podľa AP uviedol, že americká ekonomika sústavne rastie, ale americký sen neustále obchádza priveľa ľudí.

Legendárny investor nevidí nijaké reálne príznaky oslabovania amerického hospodárstva. Buffett dostáva dôverné informácie z vyše 80 firiem, ktoré tvoria jeho podnikateľské impérium Berkshire Hathaway.

Buffett vyslovil obavy z veľkých rozdielov v príjmoch Američanov, hoci superboháči prekvitajú. Povedal, že Amerika by mala byť schopná pomôcť ľuďom v núdzi, aby sa im darilo lepšie.

"Všetky skupiny ľudí zaostávajú v dôsledku štrukturálnych príčin," uviedol investor.

Namiesto zvýšenia minimálnej mzdy navrhuje znížiť federálnu daň z príjmu. Slabo zarábajúcim ľuďom by to pomohlo, lebo by sa to neprejavilo rušením pracovných miest. Miliardár Buffett dlhodobo podporuje zvýšenie daní pre ultraboháčov, a to vrátane seba samého.

Buffett vždy hľadá možnosti pre ďalšie investície svojej spoločnosti, ale teraz nevidí pre ňu na akciovom trhu nijakú príležitosť. "Nemyslím si, že sme sa s akciami dostali do bubliny, ale nenachádzam lacné akcie, ktoré by sa dali kúpiť."

Vyjadril sa aj k dôležitej vnútropolitickej téme, kto bude ďalším prezidentom Spojených štátov. Neustále verí tomu, že do Bieleho domu príde prvá prezidentka, bývalá ministerka zahraničných vecí Hillary Clintonová. Nezaujíma ho jej aféra s využívaním súkromného notebooku na služobné účely, keď bola ministerkou. "Čo ma zaujíma je, čomu verí, a jej schopnosť presadiť, čomu verí, na zákony," povedal Buffett.