Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Ekonomika

Washington sa bude na čínske clo na americké autá sťažovať WTO

Americký prezident Barack Obama Foto: TASR/AP

Stav amerického automobilového priemyslu sa stal dôležitou témou kampane o Biely dom.

Washington 17. septembra (TASR) – Americký prezident Barack Obama sa dostal do sporu s Čínou.

Peking vraj neoprávnene zaviedol clo na americké autá. Obama sa preto rozhodol podať Svetovej obchodnej organizácii (WTO) sťažnosť na Činu. Politika Číny mu počas prezidentskej kampane neprichádza vhod.

Američania sa sťažujú, že Čína neoprávnene podporuje svoj automobilový priemysel. Prezident pred časom poukázal na to, že Peking porušil obchodnú dohodu a americkým vývozcom automobilov zvýšil clo o viac ako 3 miliardy USD (2,32 miliardy eur).

Stav amerického automobilového priemyslu sa stal dôležitou témou kampane o Biely dom. Podľa nepotvrdených informácií by mal prezident Obama dnes v štáte Ohio na zhromaždení oficiálne informovať o podaní na WTO. Ohio, v ktorom je silný automobilový priemysel, patrí medzi voličsky kolísajúce, preto mu Obama i Mitt Romney venujú zvýšenú pozornosť. Doteraz sa zdalo, že sa Obama bude môcť hrdiť tým, že v roku 2009 vstupom štátu na krátky čas do koncernu General Motors zachránil symbol americkej ekonomiky pred krachom. Číňania mu však komplikujú situáciu.

Američania sa s Číňanmi sporia aj o výrobu solárnych panelov. Podľa Washingtonu aj tie dostávajú v Číne štátne subvencie. Rast exportu solárnych panelov z Číny vyvolal znepokojenie aj v mnohých ďalších krajinách. V tomto rozvojovom sektore svetového priemyslu sa v krátkom čase vytvoril vysoký prebytok výrobnej kapacity. V Nemecku tlak na pokles cien panelov viedol ku krachu viacerých ich výrobcov.

EÚ začala v lete proti Pekingu antidumpingové konanie. Ten pohrozil Európanom obchodnou vojnou.