Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Whirlpool chce v Taliansku zrušiť viac než 2000 pracovných miest

Na snímke robotníčka vo výrobnom závode spoločnosti Whirlpool Slovakia v Poprade montuje novú spredu plnenú práčku Foto: TASR/Oliver Ondráš

Výrobca domácich spotrebičov Whirlpool zvyšuje počet miest, ktoré majú byť zrušené v dôsledku akvizície talianskeho konkurenta Indesit zhruba za 758 miliónov eur.

Rím 22. mája (TASR) - Výrobca domácich spotrebičov Whirlpool zvyšuje počet miest, ktoré majú byť zrušené v dôsledku akvizície talianskeho konkurenta Indesit zhruba za 758 miliónov eur. Spoločnosť oznámila zrušenie ďalších vyše 800 miest v Taliansku, čím celkový počet dosiahne 2060. Informovala o tom agentúra APA.

Oznámenie narazilo na odpor odborov, ktoré na 12. júna vyhlásili osemhodinový štrajk. Na ten istý deň je naplánovaný protest v lombardskom meste Varese, kde sa nachádza továreň Whirlpoolu. Zamestnanci fabriky Indesitu v juhotalianskej Caserte, ktorá má byť zatvorená, už dnes protestovali proti rušeniu miest.

Talianska vláda označila takéto rozsiahle rušenie miest za neprijateľné. Ministerka priemyslu Federica Guidiová chce byť sprostredkovateľom medzi vedením a odbormi v nádeji, že sa podarí znížiť počet zrušených miest.

Whirlpool v apríli ohlásil zatvorenie dvoch prevádzok v Taliansku a zrušenie 1335 miest, no zároveň aj úmysel investovať 500 miliónov eur do integrácie Indesitu. Šéf Whirlpoolu v Taliansku Davide Castiglioni sľúbil, že koncern sa bude snažiť minimalizovať sociálne dosahy rušenia pracovných miest. Zároveň však upozornil, že prepúšťanie je nevyhnutné pre posilnenie a zabezpečenie výroby v Európe. Plánovaným rušením miest sa bude zaoberať aj talianska vláda.