Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Winterkorn nebude predsedom dozornej rady VW, Piëch mu v tom zabránil

Výkonný riaditeľ automobilky Volkswagen Martin Winterkorn pózuje pri vozidle GET. Foto: TASR/AP

Winterkorn zostane dva roky v doterajšej funkcii.

Wolfsburg 5. septembra (TASR) - Patriarcha Volkswagenu (VW) Ferdinand Piëch zabránil terajšiemu predsedovi správnej rady koncernu Martinovi Winterkornovi, aby sa stal riadnym predsedom dozornej rady, ktorú Piëch koncom apríla náhle opustil. Agentúry APA a Reuters informujú o tom s odvolaním sa na nemecké periodiká Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung a Spiegel.

Novým predsedom dozornej rady sa stane doterajší člen správnej rady koncernu zodpovedný sa oblasť jeho financií Dieter Pötsch. Winterkorn zostane dva roky v doterajšej funkcii.

Obe periodiká však nič neuvideli o zdrojoch svojej informácie.

Hovorca VW dnes uviedol, že správy v tlači sú špekulácie, ku ktorým sa koncern nebude vyjadrovať.

Piëch opustil funkciu predsedu dozornej rady po tom, ako sa mu nepodarilo zbaviť Winterkorna vedenia správnej rady. V tomto pokuse ho nepodporila ani spríbuznená rodina Porscheovcov, ktorá je po rodine Piëchovcov druhým najväčším podielnikom Volkswagenu, ani celozávodná rada zastupujúca záujmy zamestnancov, ktorá vyjadrila plnú podporu Winterkornovi. S Piëchom nesúhlasil ani ďalší veľký podielnik VW - spolková krajina Dolné Sasko, v ktorej Wolfsburg leží.