Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Ekonomika

WTO: Ruský zákaz dovozu ošípaných z EÚ je proti pravidlám organizácie

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Rusko zakázalo dovoz bravčoviny z EÚ v roku 2014 argumentujúc šírením moru ošípaných v členských štátoch v blízkosti bieloruských hraníc.

Brusel 24. februára (TASR) – Svetová obchodná organizácia (WTO) rozhodla, že ruský zákaz dovozu živých ošípaných, bravčového mäsa a výrobkov z neho z EÚ je v rozpore s medzinárodnými obchodnými pravidlami. Informovala o tom dnes Európska komisia (EK).

Rusko zakázalo dovoz bravčoviny z EÚ v roku 2014 argumentujúc šírením moru ošípaných v členských štátoch v blízkosti bieloruských hraníc. Vlani ale WTO poukázala na to, že ruské rozhodnutie je v rozpore s pravidlami organizácie a medzinárodnými štandardmi.

Dnešné rozhodnutie potvrdzuje vlaňajšie stanovisko a apeluje na Rusko aj ostatných členov WTO, aby dodržiavali takzvaný princíp regionalizácie. Ten dovoľuje obchodovanie s oblasťami štátu, kde sa ochorenie nešíri, nezávisle od zdravotnej situácie na zvyšku územia.

EK v tlačovej správe pripomenula, že v Únii platia prísne pravidlá na sledovanie zdravotného stavu zvierat a bezpečnosti potravín a efektívny krízový manažment v prípade zistenia nákazy. EÚ vyzvala Rusko, aby zákaz zrušilo a povolila obnovenie obchodovania s bravčovinou.