Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

WTO znížila odhad rastu globálneho obchodu v tomto roku

Na ilustračnej delegáti kráčajú pred sídlom Svetovej obchodnej organizácie (WTO). Foto: TASR/AP

Dôvodom je spomalenie čínskeho hospodárstva a klesajúci import do USA.

Ženeva 27. septembra (TASR) - Svetová obchodná organizácia (WTO) dnes znížila svoj odhad rastu globálneho obchodu v tomto roku o viac ako jednu tretinu. Dôvodom je spomalenie čínskeho hospodárstva a klesajúci import do USA. Informovala o tom agentúra Reuters.

Podľa najnovšej, jesennej prognózy tempo rastu globálneho obchodu v tomto roku dosiahne len 1,7 % namiesto 2,8 %, ktorá WTO očakávala v apríli. Toto číslo by malo byť pre vlády budíčkom, uviedol generálny riaditeľ organizácie Roberto Azevedo. Zároveň varoval štáty pred nesprávnou obchodnou politikou, ktorá by situáciu ešte zhoršila.

Nový spresnený odhad tempa rastu zahraničného obchodu prvýkrát za 15 rokov zaostáva aj za predpokladaným rastom svetového hospodárstva, uviedla WTO.

Prognóza WTO zvyšuje obavy, že vlády jednotlivých krajín po dlhom období expanzie obchodu prostredníctvom globalizácie začnú v ťažkých časoch viac chrániť svoje výrobné podniky. A motorom rastu ekonomík sa stane domáca spotreba.

Vlády členov WTO protekcionizmus popreli. Faktom však je, že rast obchodu zaostáva za rastom hospodárstva. Svetový obchod pritom od 90. rokov minulého storočia, keď globalizácia nabrala tempo rástol o 1,5-krát rýchlejšie ako ekonomika. Tento rok však dosiahne len 80% z tempa rastu globálnej ekonomiky a druhýkrát od roku 1982 za ňou zaostane.

Azevedo zároveň vyhlásil, že obchod by mal prinášať širší prospech. Súčasný systém je potrebné zmeniť tak, aby z neho profitovali aj chudobné štáty, malé firmy, okrajové skupiny aj podnikatelia. To je zjavný odkaz aktivistom, ktorí tvrdia, že "tajnostkárske" obchodné rokovania sa zameriavajú najmä na výhody pre veľké firmy.

WTO zhoršila svoju prognózu aj pre rok 2017 a očakáva rast globálneho obchodu v rozmedzí 1,8 - 3,1 % namiesto o 3,6 % ako predpovedala v apríli.