Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Ekonomika

Po kauze upravuje Volkswagen v Británii asi 20.000 áut za týždeň

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

Ako uviedli zástupcovia britského ministerstva dopravy, na budúci mesiac by sa mali stretnúť v Berlíne s nemeckými kolegami, aby získali viac informácií v tejto kauze.


Londýn 20. februára (TASR) - Z približne 1,2 milióna áut v Británii, ktorých sa dotkol emisný škandál Volkswagenu, urobila nemecká automobilka potrebné technické úpravy u zhruba 470.000 vozidiel. Povedal to dnes pred britskými poslancami šéf VW pre Britániu Paul Willis.

Willis čelil viacerým nepríjemným otázkam poslancov, pričom niektorí dali najavo nespokojnosť s tým, že automobilka nedostala v Británii pokutu, ako aj s tým, že Briti neboli odškodnení tak ako majitelia áut VW v USA. Tam spoločnosť priznala inštalovanie problematického softvéru do dieselových áut, ktorý počas emisných testov umožňoval maskovať skutočné hodnoty oxidov dusíka. Zároveň súhlasila s kompenzáciami pre vlastníkov takto dotknutých vozidiel.

"Z 1,2 milióna áut, ktoré potrebujú technické úpravy, boli tieto do dnešných dní zrealizované v prípade 470.000 vozidiel. Týždenne sa robia úpravy približne u 20.000 áut,"
povedal Willis pred dopravným výborom britského parlamentu.

Ako uviedli zástupcovia britského ministerstva dopravy, na budúci mesiac by sa mali stretnúť v Berlíne s nemeckými kolegami, aby získali viac informácií v tejto kauze. Tie by prípadne mohli viesť k vyšetrovaniu Volkswagenu na britskom trhu.

Zatiaľ v januári britská právnická spoločnosť Harcus Sinclair podala na automobilku žalobu. Očakáva, že každému emisným škandálom poškodenému vlastníkovi VW by nemecká firma mala vyplatiť odškodné niekoľko tisíc libier.