Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Z bonusového programu Mastercard v Nemecku unikli citlivé dáta

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Podľa najnovších zistení však unikli aj zoznamy s kompletnými číslami platobných a kreditných kariet.

Berlín 22. augusta (TASR) - Vydavateľ kreditných kariet Mastercard zápasí s únikom dát z nemeckého bonusového programu Priceless Specials. Prvé uniknuté zoznamy neobsahovali kompletné čísla kariet, prvé dve a posledné štyri boli nečitateľné. Podľa najnovších zistení však unikli aj zoznamy s kompletnými číslami platobných a kreditných kariet.

Do obehu sa nedostali ďalšie dôležité informácie z kariet, konkrétne dátum platnosti ani trojciferný overovací kód, ktorý sa uvádza na zadnej strane karty. Čísla kariet sa tak nebudú dať používať priamo pri nákupoch cez internet, keďže obvykle sa pri platbe vyžaduje jeden z dvoch spomenutých údajov. Tie neboli pri nahlasovaní do bonusového programu potrebné, preto by nemali byť súčasťou databanky.

Mastercard oznámil, že prevádzkovateľ bonusového programu v Nemecku "zaregistroval bezpečnostný problém". Spoločnosť však zdôraznila, že únik nijako nesúvisí s jej platobnou sieťou. Nemecká platforma bonusového programu bola po odhalení úniku informácií odstavená už v pondelok 19. augusta.

Stále však existuje riziko, že kybernetickí zločinci môžu využiť ďalšie uniknuté dáta, napríklad emailové adresy, dátumy narodenia, čísla mobilného telefónu alebo adresy, na rozposielanie falošných mailov, aby sa dostali k heslám klientov. Podľa nemenovaných zdrojov z brandže Mastercard už informoval banky, ktoré vydávajú karty, že prevezme náklady, ak sa klienti rozhodnú pre istotu karty vymeniť.