Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

Z Bratislavy sa vlani najviac letelo do Londýna, Dublinu a Moskvy

Na snímke policajt hliadkuje pred Letiskom M. R. Štefánika v Bratislave. Foto: TASR - Michal Svítok

Letisko M. R. Štefánika vybavilo v minulom roku spolu na príletoch a odletoch 405.097 cestujúcich, čo je pokles o 82 % oproti roku 2019.

Bratislava 21. januára (TASR) – Najviac cestujúcich v roku 2020 letelo z Letiska M. R. Štefánika v Bratislave do Londýna a späť. Nasledoval Dublin a vďaka letom zo začiatku roka je na treťom mieste Moskva. Informovala o tom hovorkyňa bratislavského letiska Veronika Ševčíková.

Najobľúbenejšou destináciou bol teda vlani Londýn, lietalo sa na letiská Londýn-Stansted a Londýn-Luton. Táto destinácia však v porovnaní s rokmi predtým zaznamenala výrazný pokles počtu cestujúcich. Do Moskvy, ktorá sa umiestnila ako tretia, sa od marca do konca roka už viac nelietalo z dôvodu zákazu vstupu cudzincov na územie Ruska, ale aj z dôvodu zákazu vstupu osôb z tretích krajín vrátane obyvateľov Ruska na územie Slovenska s cieľom turizmu.

Ševčíková tiež priblížila, že do Antalye v Turecku, ktorá sa po minulé roky umiestňovala na prvej priečke spomedzi charterových destinácií, sa tento rok nelietalo počas leta vôbec pre pandemické obmedzenia. "Naopak, najviac cestujúcich pribudlo na trase do chorvátskeho Splitu, ktorý v roku 2020 prvýkrát obsluhovala slovenská spoločnosť AirExplore ako pravidelnú sezónnu linku," dodala.

Z pohľadu celkového počtu cestujúcich prepravila najviac cestujúcich z Bratislavy a do Bratislavy letecká spoločnosť Ryanair, za ňou nasledovali dopravcovia Wizz Air, Pobeda, Air Explore a Travel Service. Najviac letov vykonal v roku 2020 práve Ryanair a nákladná spoločnosť DHL, v nepravidelnej doprave spoločnosti Seagle Air a JetAge.

Letisko M. R. Štefánika vybavilo v minulom roku spolu na príletoch a odletoch 405.097 cestujúcich, čo je pokles o 82 % oproti roku 2019. Z dôvodu zákazu civilných príletov v období pandémie nového koronavírusu, redukcie letov či frekvencií letov prišlo podľa hovorkyne letisko v porovnaní s rokom 2019 celkovo o 1,89 milióna cestujúcich, keďže v roku predtým vybavilo 2,29 milióna pasažierov. Objem vybaveného leteckého nákladu však dosiahol druhý najvyšší historický rekord.