Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Večerné cestovanie vlakom z Bratislavy do Košíc sa po novom zlepšilo

Ilustračné foto. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Kým doteraz odchádzal z hlavného mesta s výnimkou piatka posledný denný rýchlik už o 15.55 h, po novom to je o 17.55 h každý deň okrem soboty.

Bratislava 13. decembra (TASR) - Lepšie možnosti cestovania z Bratislavy do Košíc vo večerných hodinách. To je jedna zo zmien, ktorú priniesla nedeľná (11. 12.) zmena cestovného poriadku vlakov Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK).

Kým doteraz odchádzal z hlavného mesta s výnimkou piatka posledný denný rýchlik už o 15.55 h, po novom to je o 17.55 h každý deň okrem soboty.

Zároveň je Bratislava podľa ZSSK v nedeľu dostupnejšia pre cestujúcich smerom z východného Slovenska. Až do hlavného mesta bude totiž jazdiť regionálny rýchlik Cassovia s odchodom z Košíc o 18.08 h, ktorý doteraz premával len po Trenčín. "Vlak poslúži zároveň ako posledný večerný spoj do Bratislavy," opísal hovorca ZSSK Tomáš Kováč.

Pribudlo tiež nové nedeľné spojenie Bratislavy a Žiliny. V nedeľu totiž po novom jazdí regionálny rýchlik Javorina s odchodom z Bratislavy o 18.55 h, ktorý doteraz premával len cez pracovné dni.

Znovuzavedenie InterCity (IC) vlakov na trase Bratislava - Košice si pritom vyžiadalo úpravu osobných vlakov a regionálnych expresov v rámci Bratislavského kraja. Napríklad zrušil sa osobný vlak s odchodom z Bratislavy o 15.17 h, ktorý jazdil v pracovné dni do Pezinka a nahradil ho regionálny expres Trnávka, ktorý jazdí z Bratislavy s rovnakým odchodom o 15.17 h a smeruje až do Trenčína.

Tiež regionálny expres s odchodom z Bratislavy o 15.39 h do Pezinka má skrátenú trasu a premáva namiesto doterajšieho expresu, ktorý jazdil v rovnakom čase z Bratislavy do Trenčína.

Celkovo dopravca od úpravy cestovného poriadku vypravuje v Bratislavskom kraji 171 diaľkových a 181 prímestských vlakov. Obsluhujú 29 staníc a premávajú po 130 kilometroch železničných tratí v regióne.