Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Z českého trhu stiahli tony nepravého syra, stopy vedú na Slovensko

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Výrobok putoval k distribútorovi cez reťazec niekoľkých ďalších obchodníkov, ktorý končí na Slovensku.

Praha 19. februára (TASR) - Česká Štátna veterinárna správa nariadila stiahnuť z trhu 16,5 tony syra eidam poľskej výroby. Ukázalo sa totiž, že nejde o syr, ale o náhradku, v ktorej mliečny tuk nahradili tukom rastlinným, informoval dnes server Novinky.cz s odvolaním sa na hovorcu českej Štátnej veterinárnej správy Petra Pejchala.

Podľa jeho slov bol navyše obsah tuku o polovicu vyšší, ako bolo uvedené na etikete. Poľská mliekareň popiera, že by takto označený produkt niekedy vyrábala. Mliekareň v Gižycku pohrozila, že pokiaľ sa naďalej bude zneužívať jej schvaľovacie číslo, obráti sa na políciu a podá trestné oznámenie. Správne konanie s firmou Kovář plus s.r.o.- distribútorom výrobku - sa už začalo.

Výrobok putoval k distribútorovi cez reťazec niekoľkých ďalších obchodníkov, ktorý končí na Slovensku, uviedol Pejchal.

Spomínaných 16,5 tony výrobku označeného ako Eidam cihla 30%tvs pochádzalo z piatich šarží s dátumom spotreby 12., 22. a 28. februára 2016, ako aj 7.3.2016 a 13.4.2016.

Ako píše server, podľa slovenskej veterinárnej správy, na ktorú sa obrátili kolegovia z ČR, osoba uvedená ako dodávateľ do košickej firmy - posledného identifikovaného článku reťaze - zomrela. Ďalšie vyšetrovanie preto odovzdali slovenskej polícii.

Informácie o produkte zaradili do európskej databázy varovania pred falšovanými potravinami.