Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Ekonomika

Z Letiskovej spoločnosti Žilina, a.s., odstúpili Kunsch a Čorejová

Ilustračné foto. Foto: TASR

Vyše 20 zamestnancov zatiaľ nedostalo výplaty za január a február. Predstavitelia ZO Integrovaného odborového zväzu v Letiskovej spoločnosti upozornili, že situácia sa opakuje z minulosti.

Žilina 28. marca (TASR) – Na valnom zhromaždení Letiskovej spoločnosti Žilina, a.s., dnes odstúpili z funkcií člen predstavenstva a výkonný riaditeľ spoločnosti Miroslav Kunsch a predsedníčka dozornej rady, rektorka Žilinskej univerzity, Tatiana Čorejová. Predsedom predstavenstva sa stal Miroslav Uličný, ktorého v predstavenstve doplnia Ivan Schovanec a Denis Cáder. Podľa hovorkyne Ministerstva dopravy a výstavby (MDV) SR Karolíny Duckej bude ich hlavnou úlohou udržať prevádzku na žilinskom letisku a stabilizovať spoločnosť.

Vyše 20 zamestnancov Letiskovej spoločnosti Žilina, a. s., zatiaľ nedostalo výplaty za január a február. Predstavitelia základnej organizácie (ZO) Integrovaného odborového zväzu v Letiskovej spoločnosti upozornili, že situácia sa opakuje z minulosti.

Podľa generálneho riaditeľa sekcie výkonu akcionárskych a majetkových práv MDV SR Ivana Lantaja zostane budúcnosť letiska zachovaná, pretože tento týždeň je predpoklad podpisu dotačných zmlúv. "Do konca týždňa predpokladáme, že peniaze z dotácie nabehnú spoločnosti na účet. Tým pádom už bude možné z týchto peňazí vyplácať mzdy zamestnancom," uviedol Lantaj.

"Univerzita má záujem, aby letisko v Žiline fungovalo. Je to pre nás naozaj kľúčová záležitosť z hľadiska poskytovania vzdelávania, výcviku, aj spolupráce v oblasti štrukturálnych fondov a projektov, ktoré máme rozpracované. Prečo som sa vzdala? Zaťažuje ma to, na druhej strane otváram pole pôsobnosti najmä pre hlavného akcionára, aby riešil situáciu, ktorá na letisku vznikla. Ja som avizovala svoje rozhodnutie už dlhšiu dobu a na dnešnom valnom zhromaždení mohlo vojsť do účinnosti," povedala Čorejová.

Doterajší člen predstavenstva a výkonný riaditeľ spoločnosti podotkol, že odstúpením umožnil príchod nového manažmentu. "Ktorý bude mať nové kompetencie a dokáže pomôcť k tomu, o čo sa všetci snažíme. To znamená rozvoju letiska Žilina. Myslíme si, že budúcnosť letiska je naozaj v tom, že sa vybuduje na veľkosť, ktorá je spôsobilá prijať štandardné aerolinkové lietadlá a bude to letisko, aké si Žilinský samosprávny kraj (ŽSK) zaslúži," zdôraznil Kunsch.

Predseda základnej organizácie (ZO) Integrovaného odborového zväzu v Letiskovej spoločnosti Žilina, a. s., Ľuboš Vlček podotkol, že na dnešnom valnom zhromaždení nebola otázka vyplatenia miezd a budúcnosti letiska plne zodpovedaná. "Od zástupcu ministerstva sme dostali prísľub, že do konca týždňa by mohli byť uspokojené požiadavky časti zamestnancov, ktorí sú viazaní na dotačné prostriedky. Ostatných zamestnancov bude riešiť nové vedenie spoločnosti," dodal Vlček.

Podľa podpredsedu ŽSK Jozefa Štrbu je dnes dôležité dostať letisko do stavu, aby bola zabezpečená jeho funkčnosť. "Aby zamestnanci, ktorí tu pracujú, dostávali mzdy a o budúcnosti letiska, respektíve o spôsobe zapojenia ŽSK do fungovania letiska môžeme hovoriť v budúcnosti. Náš zámer je, aby letisko Žilina fungovalo, poskytovalo služby nielen žilinskej verejnosti, Žilinskej univerzite, ale aj subjektom, ktoré v tomto regióne podnikajú," uviedol Štrba.