Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Z úspešných inovatívnych projektov výzvy OpenMaker je 5 zo Slovenska

Ilustračné foto. Foto: TASR/Michal Svítok

OpenMaker bol realizovaný v 4 krajinách EÚ a Slovensko sa stalo tou najúspešnejšou, a to počtom účastníkov na podujatiach, v počte podaných projektov či v počte registrácií na digitálnej platforme.

Bratislava 21. novembra (TASR) – Víťazné projekty zo Slovenska, Talianska, Španielska a Veľkej Británie úspešné vo výzve OpenMaker predstavili v stredu počas konferencie Priemysel otvorený inováciám. Výzva je financovaná z programu Európskej únie Horizont 2020. TASR o tom informoval mediálny zástupca poradenskej spoločnosti Centire, ktorá ju manažovala na Slovensku, s tým, že zo SR to bolo päť projektov, dva z Talianska a po jednom zo Španielska a Veľkej Británie.

OpenMaker bol realizovaný v štyroch krajinách Európskej únie a Slovensko sa stalo tou najúspešnejšou, a to počtom účastníkov na podujatiach, v počte podaných projektov či v počte registrácií na digitálnej platforme. „Podstatou programu je spájanie výrobných firiem a inovátorov. Víťazné projekty získali okrem podpory 20.000 eur ďalej mentoring v dĺžke deviatich mesiacov, ktorý im má pomôcť pri etablovaní sa na reálnom trhu,“ uviedol mediálny zástupca.

Slovensko na konferencii reprezentovali projekty Sobi (spracovanie textilného odpadu na nové výrobky v chránenej dielni), Biom (bioplastový rozložiteľný materiál), Biocultivator (domáci biokultivátor), Clay Next (dizajnové keramické nabíjačky z 3D tlačiarne) a TuLiMark (pasívna navigácia).