Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Za osem mesiacov poisťovňa urobila 60.751 kontrol liečebného režimu

Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Dodržiavanie liečebného režimu dočasne práceneschopného poistenca, ktorý určil ošetrujúci lekár, organizuje posudkový lekár a kontroluje určený zamestnanec Sociálnej poisťovne.

Bratislava 3. októbra (TASR) - Pracovníci Sociálnej poisťovne (SP) vykonali od januára do konca augusta 2018 celkovo 60.751 kontrol dodržiavania liečebného režimu. Z tohto počtu bolo 1509 vykonaných na podnet zamestnávateľa, 175 na podnet ošetrujúceho lekára, 58.657 kontrol bolo na podnet posudkových lekárov. Zvyšné kontroly iniciovala iná fyzická alebo právnická osoba.

"Každú štvrtú kontrolu, a to 15.220 prípadov, uskutočnila poisťovňa z dôvodu podozrenia z porušenia liečebného režimu, pričom z tohto počtu ukončila 3394 práceneschopností a poistenci boli uznaní za práceschopných. V 76 prípadoch bola poistencom z dôvodu porušenia liečebného režimu udelená aj pokuta," informoval TASR hovorca poisťovne Peter Višváder.

Dodržiavanie liečebného režimu dočasne práceneschopného poistenca, ktorý určil ošetrujúci lekár, organizuje posudkový lekár a kontroluje určený zamestnanec Sociálnej poisťovne. Kontrola sa vykonáva v byte dočasne práceneschopného poistenca s jeho súhlasom alebo na mieste, kde je predpoklad, že sa dočasne práceneschopný poistenec zdržuje. Kontrola dodržiavania liečebného režimu sa môže vykonať sedem dní v týždni, teda aj počas víkendu, voľných dní a sviatkov.