Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Za ministerky G. Matečnej prijal rezort desiatky systémových opatrení

Na snímke podpredsedníčka vlády a ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Gabriela Matečná. Foto: TASR - Oliver Ondráš

Medzi tie najdôležitejšie opatrenia patrí podľa neho napríklad zákaz nekalých obchodných praktík, poriadok v nájme poľnohospodárskej pôdy a digitalizácia všetkých poľnohospodárskych plôch.

Bratislava 8. októbra (TASR) - Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR prijalo počas pôsobenia Gabriely Matečnej (SNS) na poste agroministerky desiatky systémových opatrení v prospech agropotravinárskeho sektora. Uviedol to pre TASR Michal Feik z MPRV SR v reakcii na utorkové vyjadrenia opozičnej strany SaS.

"Dlhé roky poľnohospodárstvo nebolo pre Slovensko prioritou. To sa súčasné vedenie agrorezortu rozhodlo zmeniť. Prijali sme desiatky konkrétnych systémových opatrení, ktoré pomôžu poľnohospodárom aj potravinárom," zdôraznil Feik.



Medzi tie najdôležitejšie opatrenia patrí podľa neho napríklad zákaz nekalých obchodných praktík, poriadok v nájme poľnohospodárskej pôdy, digitalizácia všetkých poľnohospodárskych plôch, na ktoré prichádzajú platby z EÚ, spustenie pozemkových úprav. "Agrorezort tiež prostredníctvom projektu tzv. zelenej nafty podporil skutočných poľnohospodárov v rekordnej sume 30 miliónov eur," doplnil.

"Upozorňujeme, že strana SaS dlhodobo obhajuje záujmy obchodných reťazcov a nadnárodných korporácií a sabotuje každé úsilie vlády urobiť v agrorezorte systémové zmeny. Strana väčšinou len za každú cenu kritizuje, ale keď bola možnosť hlasovaním v Národnej rade SR podporiť konkrétne opatrenia, poslanci SaS boli buď proti, alebo sa zdržali," dodal Feik.

Predseda SaS Richard Sulík za účasti Jarmily Halgašovej na brífingu v utorok uviedli, že Matečná na agrorezorte za štyri roky na svojom poste neurobila prakticky nič. "Ambície boli nízke, naše očakávania preto nemohli byť vysoké. A keďže sa ani nestal žiaden zázrak, rezort pod vedením ministerky Matečnej ani nemôže očakávať slušné hodnotenie. Ak by sme mali uplynulé roky hodnotiť školskou známkou, tak by sme jej mohli dať známku štyri mínus," priblížila Halgašová, ktorá má v SaS na starosti poľnohospodárske záležitosti.