Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Za rok zaznamenal EKS takmer 30.000 neúspešných kybernetických útokov

Tlačová konferencia pri príležitosti spustenia projektu Elektronický kontraktačný systém (EKS) v Bratislave v utorok 1. júla 2014. Na snímke zľava Sr. ICT Delivery konzultant spoločnosti Slovak Telecom Peter Šuba, hovorca pre korporátne záležitosti spoločnosti Slovak Telecom Martin Vidan, poradkyňa ministra vnútra SR Tatiana Behrová, zástupca šéfredaktora Tlačovej agentúry SR Richard Kvasňovský, vedúci oddelenia EKS Boris Rybár zo spoločnosti Anasoft, výkonný riaditeľ Anasoft Stanislav Čekovský a generálny riaditeľ Tlačovej agentúry SR Jaroslav Rezník. Foto: TASR/Michal Svítok

Elektronické trhovisko bolo zriadené 1. júla minulého roka. Prvý obchod sa na ňom uskutočnil 30. septembra, v ostrej prevádzke funguje od 1. februára tohto roka.

Bratislava 2. júla (TASR) - Centrum podpory Elektronického kontraktačného systému (EKS) riešilo doteraz takmer 13.000 požiadaviek jeho účastníkov. Z toho necelých 8300 bolo telefonických a 4700 emailových podnetov. Pri hodnotení prvého roka fungovania to vyčíslil hovorca Slovak Telekomu Martin Vidan. Firma je popri Anasoft a TASR jedným z troch členov konzorcia zabezpečujúceho prevádzku systému.

Celý systém je podľa neho uložený v dátových centrách spoločnosti, ktorá zabezpečuje výpočtový výkon, softvérovú infraštruktúru, konektivitu aj jeho bezpečnosť. "V priebehu roka sme zaznamenali takmer 30.000 pokusov o kybernetický útok na EKS, ani jeden z nich nebol úspešný," zdôraznil Vidan. Najviac, približne pätina útokov smerovala z IP adries registrovaných v USA.

Portál EKS sa podľa výkonného riaditeľa Anasoft Stanislava Čekovského neustále vyvíja a zdokonaľuje. "V čase nábehu začiatkom tohto roka sme často dávali nové verzie, ktoré vyplývali z dobudovávania funkcionality," pripomenul.

Ako príklad aktuálneho vylepšenia funkcií uviedol možnosť pre objednávateľov neuskutočniť obchod v prípade, že sa prihlási len jeden uchádzač, ktorá funguje od 1. júna tohto roka. V rovnakom čase vzniklo aj špecifické doplnenie obchodných podmienok pre obstarávanie dodávok elektriny a plynu.

"Vzniklo to na základe podnetov dodávateľov týchto komodít. Je o to na Elektronickom trhovisku záujem, ale zároveň je tu aj problém istého rozporu s reguláciou. Urobili sme doplnok obchodných podmienok Elektronického trhoviska. Od 1. júna sa na ich základe udialo už 10 obchodov, keď sa to osvedčí, predpokladáme, že to bude pre objednávateľov zaujímavé," priblížil Čekovský. Podobné úpravy obchodných podmienok pre komodity, ktoré vyžadujú špeciálny režim, predpokladá pritom aj do budúcnosti.

Elektronické trhovisko bolo zriadené 1. júla minulého roka. Prvý obchod sa na ňom uskutočnil 30. septembra, v ostrej prevádzke funguje od 1. februára tohto roka. Povinne na ňom nakupuje štát, obec, vyšší územný celok, ako aj organizácie, ktoré sú nimi zriadené či majetkovo prepojené, ak hodnota tovaru, služieb či stavebných prác presahuje 1000 eur a dosahuje najviac 134.000 eur v prípade štátu, respektíve 207.000 eur v prípade ostatných obstarávateľov. Pri stavebných prácach predstavuje horný finančný limit 5.186.000 eur.

Okrem Elektronického trhoviska nasledujú v rámci EKS ďalšie dva nástroje. Ide o Dynamický nákupný systém, ktorý má zabezpečiť, aby sa do verejných súťaží mohlo zapojiť čo najviac dodávateľov. Tretím je Elektronická podpora procesov, teda poskytovanie informácií, vysvetľovanie či publikovanie dobrej praxe. Dodávateľom EKS pre ministerstvo vnútra je konzorcium Anasoft, Slovak Telekom a Tlačová agentúra Slovenskej republiky.